8. aug, 2016

Viltspårsprov

Tänk att vi har nu gjort ett av våra mål för detta år och det är öppenklass i viltspår😀. Min syster Malin hade ordnat med dag 160804, plats Färjelanda och domare Sylvia Jonefeldt så det var bara för Janne och Zune att vara på plats med spårsele vilket var bra,annars hade vi nog bara skjutit upp detta!! Mindre bra var att vi hade planerat detta för dåligt för Zunes skull, vi skulle ha planerat in fler spår innan åt Zune för han var lite ringrostig. Han hade dåligt självförtroende, och det tog ca 8 minuter innan han tog spåret i rutan och gick ur, hittade spåret men var så osäker så han gick tillbaka flera gånger för att dubbelkolla sig själv så att det blev rätt. Han jobbade på detta sätt i ungefär halva spårsträckan vilket tog tid, men väl inne i spåret började jobba som vanligt igen och Janne började känna igen honom. När det var ca 25 meter kvar så fick Janne sätta honom så att Sylvia kunde skjuta av ett skott och då var det fart på Zune och hittade klöven ua. Det var första gången med skott i spår vilket blev en trigger för Zune, kul att se hur han reagerade när vi aldrig gjort det tidigare. Tyvärr var Zune ute i spåret för lång tid och teamet fick en nolla dvs inte godkänd. Sylvia som dömde erbjöd sig göra ett nytt spår om två dagar för hon såg att det hände något i mitten av spåret när Zunes självkänsla ökade, och så bestämde  vi och det är vi väldigt glada för idag!!

Vid nästa tillfälle 160806, så var det en helt annan Zune redan från start och matte fick gå med och titta vilket var jätte intressant och roligt. Zune tog spåret väldigt fort denna gång 33 sek från drygt 8 minuter från förra gången. Det blev sedan Sträcka 1: ua, Vinkel 1:ua,  s 2: ua, v 2: ua som var en återgång, s 3 :ua var ett bloduppehåll, s 4 klarar ringar, v 4 bloduppehåll ua, skott: ua, spårslut ua. Bra tempo och utmärkt spårningsförmåga. Denna gång fick mitt älskade team en 1 så glad och lycklig för deras skull, bra jobbat!! Spårtiden var denna gång 18:36 min vilket var en avsevärd förvbättring än förra gången då det tog en timme.

Vädret för spårtillfället var 18 grader, ingen nederbörd, lätt vind och terrängtyp, barrskog, lövskog, tätningar och kuperat.

Vilken underbar domare måste jag bara säga som tog sig tid och erbjöd sig göra ett nytt spår när hon såg att Zune jobbade bättre efter halva första spåret. Stort tack till henne🙂, hon gav oss väldigt mycket bra tips hur vi ska tänka när vi både tränar och går prov. Vill även tacka min syster som ordnade med spårprovet och att vi fick träffa Sylvia❤.  Nu är det bara att träna vidare och gå fler prov av detta slag, nu när vi vet lite mer hur det går till och hur vi ska lägga upp det för Zune så att han är föreberedd och har koll på vad han ska göra. 

Det kanske blir så att vår nästa hund Bozze ska gå kurs för henne till våren och vi går nog absolut anlagsprovet för henne.