25. sep, 2016

BPH och utställning

Under helgen har det varit lite aktiviteter med Zune. Jag, Janne, Hanna och såklart Zune åkte till Malung i lördags för att göra ett BPH (Beteende och personlighetsbeskrivning hund) på Zune. Då frågar säkert en del varför, och svaret är nog att jag var intresserad på vad det var och hur det utfördes och ville prova med Zune och när Siv frågade om jag skulle hänga på henne till Malung när hon skulle upp med några av sina hundar så anmälde jag även Zune. Det var Malungs brukshundsklubb (SKK) som arrangerade.

Syftet med testet är att bidra till ökad kunskap om hundars mentalitet, och är även en god hjälp för special och ras klubbar, hunduppfödare och hundägare att ha ett verktyg som under ordnade och beprövade former beskriver mentaliteten hos såväl tilltänkta avelsdjur som familje-sällskaps och arbetande hundar.

Och hur gick det då? Det var olika moment så jag tar ett moment i taget🙂. Det var en skala från 0-4 där 0 var inte alls och 4 mycket.

1. Främmande person gick mycket bra han var glad i att träffa människor 3 och trygg i detta 4.

2. Föremålslek, energisk och lekfull var han och fick en 3 på bägge.

3. Matintresse, där la de godsaker i tre olika svårighetsgrader och 1 låg öppet 2 ett lock som han kunde putta bort och 3 satt fast helt, där fick han medel 2, han tog 1 och 2 snabbt men insåg ganska snabbt att han inte fick loss locket och tappade intresset för det. 

4. Överraskning momentet var det han reagerade mest på, när figuren small upp framför honom så backade han en bit och satte sig och tittade på figuren, han fick 1 på nyfikenhet men var 0 i arghet men var även 0 i trygghet i och med att han spontant inte gick fram utan jag fick be honom när jag var framme vid figuren. Han luktade av figuren och rörde vid den men gick avvaktande förbi sedan som om det skulle hoppa upp något igen🤪.

5. Skrammel gick det ok med han var 1 i nyfikenhet, ingen reaktion men var heller inte nyfiken utan satte sig och tittade bara på den när det lät och gick fram när jag gick fram, tror han inväntade kommando från mig, trygg var han 2.

6. Närmande person, glad i främmande person var han en så en 3 fick han där, inte arg och var även trygg och fick en 3.

7. Underlag gick vi över plåt och plasttak som låg i gräset och det var inga problem utan fick en 3. 

8. Skott och var där en 4 vilket var att han var trygg när skotten gick av.

Över alla moment fick han en 2 när det gäller energisk och även positiv attityd så det blev väl ett medelbetyg. När det gällde ljudlig och arg så var det 0 dvs inget av detta.

Så vad har jag för hund: en kille som gillar människor, medel i matintresse, gillar inte så värst att figurer smäller upp alldeles framför honom, okej med plötslig skrammel, det går väldigt bra att bekanta sig med närmande personer och går på konstiga underlag och helt ok med skott. Känns som jag visste många av momenten, men vi har i alla fall provat och det gick bra.

Fick höra att bästa åldern för en hund att göra detta test var vid ca 1 års ålder (inte yngre) innan de har lärt sig för mycket lydnad mm. Kände lite av detta i några moment där han förväntade sig att jag brukar gå först när det händer något oförutsägbart eller annat som dyker upp när vi är ute i naturen, så då satte han sig ner och ville att jag skulle be honom komma fram vilket han gjorde.

Sedan var det inoff utställning på söndagen vid Kopparjyckens hundcenter i Falun och det var en liten men kul evenemang när det även var hundens dag. Jag ställde Zune i öppna klassen och jag tror vi var ca 12 stycken och Zune blev 3, vilket jag var nöjd med🙂.

Domaren för denna dag heter Lotta Nygårds och omdömet blev detta:

Väldigt trevlig, maskulin hane, grov benstomme, bra hull, bra päls, fint huvud, välvinklad och rör sig bra. Välvisad.

Så det omdömet var jätte bra men det jag var mest nöjd med var att Zune verkade ha lite roligt i allafall, vill ha lite mer positiv svansviftning vilket han inte brukar göra så mycket när vi är på utställning, men det är nog så att han känner av hur jag är och jag kan ju vara ganska vimsig på dessa tillställningar😲.

Nästa utställning för Zune blir i november i Rättvik.