16. jul, 2017

Workingtest i Långshyttan

Igår startade jag och Zune vårt första Wt- nkl någonsin och jag kan ju erkänna att jag var jätte nervös. Hade under veckan försökt hitta orsaker till att inte starta men fick inte något medhåll att inte gå så det var bara att åka iväg för att "träna" på riktigt😲. Det var SSRK Dalarna som anordnade Workingtest i Långshyttans Älgpark och det var ca 75 ekipage som startade i nybörjarklassen. Vi var på plats i Långshyttan kl 8:00 för då gick starten för nybörjarklassen, alla fick en tennisboll med startnummer på, som vi skulle ha med oss under fm som lades i en ränna för turordningen vid varje ruta. Jag hade nr 11 och fick starta i ruta 1 som var vattenapportering, Zune var hyperladdad och stark. Innan starten försökte jag med på lite lydnad med fotgående, så vi skulle få lite kontakt men den var väldigt sparsam. Väl inne på startruta 1 som tack och lov inte hade något fotgående, kunde jag i alla fall sätta honom. Det kom ett skott, kast och tyvärr ett skott till från en annan ruta och då tyckte Zune att han väntat tillräckligt så det blev en knallning = 0 poäng. Hämtade i alla fall fint hem dummyn och ok avlämning men vad gör det när det var en knallning.

Gick därefter vidare till ruta 2 som var ca 15 fotgående fram till startplatsen. Rutan bestod av en större åker som var slagen i ränder med högt gräs emellan (blev som gator mellan de höga gräsområderna). Fotgåendet gick konstigt nog ganska bra, sedan tyvärr lyssnade inte föraren så bra på domaren utan satte honom på lite fel plats än vad domaren ville. Kändes just då som om jag justerar sittandet så knallar han igen, och det ville jag undvika. Skott, kast som kom i gräset längst bort, då insåg jag att han satt fel för att se bäst. Zune såg inte var dummysen slog ner utan for ut men visste inte riktigt rätt riktning när det var en bra bit bort på åkern. Zune gick ut bra utan knallning men hittade inte dummysen utan fastade i åkerrännan längst bort. Så detta var helt mitt fel som inte lyssnade på vad domaren faktiskt sa.... (Blev så sur på mig själv) Blev en 0 till.

Sedan tyckte jag det hände något med Zune, han började lyssna bättre och vi klev in i den bubbla som jag helst hade velat ha från start. Ruta tre var också åker och med en sluttande skogsdunge i slutet av den, och dummysen skulle slå ner i skogsdungens sluttning. Zune satt kvar fint tills att jag fick skicka honom, fin markering av Zune som gick säkert ut och hämtade in dummysen. Svårigheten var här att det var sluttningen, en del hundar hade inte hittat dummysen när det låg i slutet på sluttningen. När han var på väg in så tyckte jag han drog sig mot skytten (älskar alla skyttar😋), så jag gjorde en inkallning med visselpipan så vi fick nog avdrag för detta. Kom sedan in fint och lämnade av bra. Poäng:19

Ruta fyra var ett sök, där de lagt ut 4 dummysar inom ett område och hunden skulle hämta in en. Här hade många duktiga hundar fått 0, för att den var svår. Kände faktiskt att detta borde vi klara av när Zune är duktig i sök när vi tränar hemma. Domaren var även skytt och fick skicka honom när jag själv ville, så den biten var inget problem. Zune gick först lite utanför området och domaren ville att jag skulle få in honom där dummysarna fanns så jag använde visselpipan för att få honom in honom i området, och han hittade en och lämnade av jätte bra. Så stolt över honom här!! Fick nog avdrag för att jag fick använda visselpipan igen och att han gick lite långt ut men vi fixade det!! Poäng: 10

Ruta 5 var fotgående ca 10 meter fram till start plats där det var skogsterräng och dummysen skulle slå ned bakom en större sten. Skott, kast och Zune gick ut efter att jag skickat honom, han gick fint ut och hämtade dummysen bakom stenen och tillbaka till mig. Så nöjd med detta avslut och hoppas på inte för många avdragspoäng i denna ruta. Fick nog avdrag för att jag var övertydlig i att sitta kvar. Poäng: 15

Så jäkla nöjd över både Zune och mig att vi faktiskt fixade detta, absolut inte perfekt men vi gjorde det och det blev inte 0 i varje ruta utan vi fick till bra arbete från ruta 3.

Det vi ska träna mer på nu är avstånd och skiftningar i terrängen som det var i ruta 2, samt stadgan att vi faktiskt kan börja jobba ihop redan från start. Zune har ju en tendens att vilja fixa saker själv, helst utan matte men här måste vi ju samarbeta.

Bozze var även till Älgparken, för lite socialträning. Det var en del skott i området och jag ville se hur han reagerade på det. Hur cool som helst och han låg och sov bland andra hundar och skott, medans morbror Zune fick jobba hårt😀.

Tack även till Janne som var med mig som supporter och fikaansvarig, du är bara så bäst❤.

 

Nästa utmaning blir utställning i Svenstavik med bägge grabbarna, och jag tror att Goldwork Siv ska med med lite fina tikar också.