Blogg

9. jul, 2017

I lördags så var vi iväg på officell utställning i Alfta och det var Hälsinglands kennelklubb som arrangerade utställningen.

Bozze var hund 4 i ring 5 och det var 3 juniorer i hans klass. Domare i denna ring var Torbjörn Skaar. Var väldigt nervös över hur detta skulle gå när jag var så osäker hur han skulle tycka om min fina Bozze, men jag måste säga att det gick över all förväntan för Bozze fick Excellent och blev placerad som 3:a av tre. Hans kritik löd så här:

Bra huvud och uttryck, mörka ögeon bra pigment, välburna öron, bra hals bra vinklar fram bak, bra kropp för sin ålder, rör sig något ostabilt för sin ålder behöver lite mer tid på sig. Välpresenterad.

De Torbjörn Skaar sa till oss innan vi gick ut ur ringen var att han ville se honom igen för han trodde att han skulle bli en väldigt fin hund när han var färdigutveckladLer stort.

Har nog aldrig varit så lycklig när jag gick ur en utställningsring som jag var då, ett excellent och en trevlig domare som verkade tycka om Bozze. Kan ju säga att tårarna rann av glädje när jag gick tillbaka till vår lilla hörna för att hämta Zune som strax skulle ut.

Zune var hund nr 8 i samma ring, och i hans klass som var öppenklass var de 7 stycken som skulle bedömas samtidigt. Zune var hur underbar som helst, såg ut som han för första gången ville visa upp sig och var riktigt glad med svansviftning och alltLer stort. Hans kritik löd så här:

Mycket bra huvud och uttryck, mörka ögon, mycket bra pigment, bra hals, välvinklad fram och bak, utmärkt kropp och rör sig väl. Välpresenterad.

Zune blev placerad som 2:a i sin klass, vilket gjorde mig väldigt glad och stolt. Det bästa var nog att han ville visa upp sig hur snygg han faktiskt är för ofta när jag ställt honom har jag känt att han inte vill detta med utställning.

Slutsummering, en väldigt bra dag med fina hundar, fint väder och väldigt bra sällskapHjärta

2. jul, 2017

I lördags var team Zune vid Hunnebergs kungliga jaktområde för att delta vid Springernatta som är ett viltspårsprov arrangerat av Springerklubben Bohuslän/Dal-trestad och Dalslands Dreverklubb. Samling var det kl 19:00 på lördag kväll och där fick ca 30 deltagare tilldelat sig en domare och turordning för spår. Team Zune fick en domare som heter Curt Muhre´n, som var en äldre erfaren herre som var aktiv i Springerklubben och fick starta först av de två som han skulle döma för denna kväll. 

De gick ett öppenklass spår och vid provtillfället var det 22 grader och lätt vind, terrängtyp var barrskog, lövskog, tätningar, öppen mark/åker. Spårtiden för Zune var 23 minuter, vilket är en bra tid. 

Spåret:

Finner spåret efter 20 sek, följer spåret noggrant på sträcka 1. Ringar vid vinkel 1, spårar kryssande på sträcka 2, ringar vid vinkel 2 (oblodad), får ett ej noterbart tappt på sträcka 3, spårar kryssande, tar vinkel 3 bra, går bra på sträcka 4, tar återgången perfekt men går av spåret och tillbaka för att ta om spårningen ytterligare en gång och fortsätter sedan till klöv som hunden tar.

Team Zune fick en 1:a för detta spårarbete vilket de och jag var överlyckliga för, så kul att de tycker det är roligt och jobbar så bra ihop.

Extra kul var det att Curt hade sagt till Janne att det var roligt att se en "riktig" Golden både i färg och storlek för han tyckte att det fanns så många enligt honom "för" stora och vita goldens och som inte jobbade något med spår/jakt/apportering. Ska ju inte säga så mycket här för jag har ju haft världens finaste River och Sven som var stora vita goldens och de hade säkert tyckt om att spåra bara matte och husse hade den tid då som vi har nu med Zune och Bozze. Men det är ju kul när domaren tycker om hundenHjärta, och han tyckte Zune var spårnoga. De Curt ville att Janne skulle ta med sig i spårandet framöver, är att Janne ska berätta när han känner att Zune tar spåret i ex startrutan eller annat som händer vid spårprovet som ger + poäng och även ger möjligeht till hederspris om spårandet går bra. Lyckad kväll var det i alla fall och det firades med lite kex, ost och vin hemma hos Malin. Juniorerna var med och väntade på Zune nere vid samlingplatsen, vi hade social träning med dem och de får betyget MVG (sötisarna). Blir så glad i hjärtat när jag ser våra hundar kunna leka, busa och ha kul utan rivalitet. Hade två väldigt trötta killar igår när vi åkte hem mot Sundborn igen, så nu blir det att ladda om för nästa helg när Kung Thor kommer igenHjärta.

Ha en bra vecka så skriver jag här igen nästa söndag efter utställningen i Alfta.

 

11. jun, 2017

I helgen har Zune och Janne gått två öppen klass spår och det har gått över all förväntan, de fick vid bägge tillfällerna 1:or och även ett hp vid sista spårprovet så nu har de gjort sina tre 1:or som nu gör dem till viltspårs champion. Så stolt över mina två grabbar att de har fixat detta så bra. 

Spårdomaren heter Lars-Göran Hagström och det var SSRK Dalarna som arrangerade denna helgs spårprov och de var i Säter.

Spår 1 lades 2017-06-09 kl 14 och provet gicks ca 12:30 2017-06-10. Väder efter spårläggning 15 grader och lätt vind och vid provtillfället 10 grader, 5 mm nederbörd och lätt vind. Terrängtyp, barrskog, lövskog, tätningar, myr och mossmark och öppen mark.

Provförloppet blev detta som resluterade i en 1, vinkel 1 rringas med en mindre och en större ringning, sträcka 2 klaras med en ringning vid blodupphållet, vinkel 3 med bloduppehål/återgång klaras med två mindre efftektiva ringningar. I övrigt följer hunden spåret precis som det är lagt. Ett mycket trevligt och samspelt ekigpage som trots vädret gör ett bra arbete. Spårtid 20 minuter. Spårslut klarar han utan tvekan, spårningsförmåga utmärkt, arbetstempo lämpligt, självständighet ej behövt ingripa/hjälp och skottprövning godkänd.

Det var ytterligare 5 ekipage som gick 4 ökl och 1 anlagsprov. Det var 2 i öppenklass som fick 1:or och den som gick anlagsprov fick godkänt. Så Janne var väldigt nöjd när han kom hem för att ladda om för nästa dags prov.

På bilden är naturligtvis Zune, Janne, domare Lars-Göran till höger och kursledare Anders Henningsson som är utagen av SSRK att representera Dalarna i SM i viltspår.

Dag två så åkte de till en annan plats i Säters Kommun för att göra spår prov, och väder för spårläggningen var 10 grader, ingen nederbörd och vind lätt och spåret var lagt kl 18 dagen innan och team Zune gick spåret kl 10:55. Väder vid spårning var 15 grader, ingen nederbörd och lätt vind och terrängtyp var barrskog, lövskog, tätningar, myr och mossmark och öppenmark.

Provförlopp och kommentarer från domaren Lars-Göran Hagström

Vid start gör ekipaget en noggrann kontroll av startrutan och tar sig an spåret. Hela spårarbetet går mycket bra med en liten effektiv ring vid vinkel 1 och 2. Efter att avverkat vinkel 2 och sträcka 3  som är ca 150 m och fölagda i rejäl tätning, så gör ekipaget en kort vätskepause i vinkel 4 och startar sedan upp genom att fullfölja hela vinkeln utan att gå ifrån spåret. Detta är ett samtränat och effektivt viltspårsekipage som tillsammans agerar mycket lugnt och proffsigt i spåret. Grattis till championat titel.

Team Zune fick även en 1 och ett hp för detta spårarbete.

Spårtid: 22 minuter

Åsa Edvardson Johanssons foto.

9. apr, 2017

Igår var jag och grabbarna till Ludvika för utställning och arrangör för utställningen var Ludvika brukshundsklubb och det var en inofficell utställning. Tyvärr kunde jag inte ställa Zune denna dag när vi på plats märkte något konstigt med hans svans och konstaterade att han fått vattensvans. 

Bozze ställde jag i alla fall och den som dömde i ring två var Anna Törnlöv och hon skrev detta;

Maskulin hane med mycket vackert huvud, korrekt bett, vackra ögon och uttryck. Fin överlinje. Välformad bröstkorg, välvinklad bra ben och tassar. Kunde ha stramare halsskinn och mungipa. En tveksam testikel. Vacker färg men tyvärr vita tecken i ansiktet. Med detta fick vi placering 2 av två valpar.

Det är alltid domaren som dömer och jag respekterar detta verkligen men jag var dock lite ledsen ändå över detta, visst var det mycket som var bra men så hårt dömt för lite vitt i ansiktet i en inofficiell utställning. Ska nog vänta lite innan jag ställer honom igen, men det var absolut inte sista gången.

Vill ändå säga att han skötte sig exemplariskt i både utanför och inne i ringen, lugn och fin och lyssnade på matte. Vi ska dock träna lite mer att ställa, blir lite så han trycker ihop sig och jag vill att han ska sträcka på sig ännu mer och visar hur snygg och ståtlig han faktiskt är min BozzeHjärta.

// Åsa

13. nov, 2016

Idag har vi varit på utställning i Rättviks körhall och det var SSRK Dalarna som anordnade en officiell utställning. Var idag jätte nervös, första utställningen för Bozze och första gången för Zune i öppen klassLer. Saken gjorde det inte bättre av att jag är tokförskyld och knappt kunde springa för jag var så täppt i näsan.... Men vad gör man inte när man äntligen tagit sig iväg på utställning.

Siv som är uppfödare för våra killar var även där och ställde sina tikar, Nova och Myran, och de fick excellent dessa fina tjejerLer.

Måste ju säga att jag trots nervositet och förskylning mycket nöjd med vår dag i Rättvik, Bozze gick ut som hund nr 3 av 6 stycken (han gick denna dag i valpklass 1), han placerade sig som valp nr 4 och jag var så nöjd med det. Bozze var hur cool som helst, både i ringen och utanför. Han lät domaren ta på honom och följde mig bra. Ska träna lite mer "ställa upp" till nästa gång för det kan vi bli bättre påLer.

Domaren för Goldenretriever var Bjaerne Sörensen och var från Norge. Bozze fick omdömet:

Utmärkt typ, maskulint huvud, utmärkt benstomme, snygg överlinje, aning stora öron, rör sig med bra steg med inslag av paralella rörelser.

Så jag var mycket nöjd med dettaLer

Vi fick därefter vänta ett tag tills att det var Zune som skulle gå i öppen klass med de stora grabbarna. Tyckte först att Zune var ofokuserad innan vi skulle ut i ringen, när han skulle hälsa och sträva till alla andra hundar som var i vår närhet men väl inne så skärpte han till sig och var med mig i både att föra sig och stå fintLer.

Zune fick excellent vilket jag är väldigt nöjd med, jag hade som mål att vi någon gång skulle få excellent i öppen klass och fick det direkt så visst har jag en fin hund. Zune fick även väldigt fin kritik som löd:

Vackert huvud och uttryck, bra hals, tillräcklig kropp, välvinklad bak, rör sig med bra steg, välvisad.

Jag blir så glad  när det står välvisad, känns som man har gjort något rätt även jag som för hunden och att vi gör det snyggt och trevligt inne i ringen. 

Jag tyckte domaren var bra, lättsam och enkel och bra med hundarna. Blir så enkelt när domaren pratar med alla och vill att man ska visa hunden på bästa sätt.

Så jag summerar dagen som lyckad och Bozze har nu debuterat vid utställning och det gjorde han riktigt bra trots att det var en officiell utställning med massor av fina goldens.

Nästa gång blir redan om två veckor och då ska vi till Gästrikslands kennelklubb för en inofficell utställning vilket blir alldelles lagom för oss denna gångLer
 stort.

Har även bestämt att vi ska åka till Ludvika för utställning i april, det blir nu tredje året i rad vi åker dit och vi tycker det är en bra utställning för att vara inofficiell. Ler

 Fotograf idag var Janne, som även står ut med att följa med sin fru på dessa tillställningar när hon är så hispigt nervös. Tack JanneHjärta.