Blogg

7. aug, 2017

Igår var vi till Svenstavik för utställning med bägge grabbarna. Det var en internationell hunduställning och arrangör var Jämtland/Härjedalens kennelklubb. Det var totalt 35 goldens som skulle bedömas i goldenringen och domare för dagen var Ann Carlström. 

Bozze gick in först i juniorklass och fick kritiken:

Tilltalande helhet, fina proprtioner, maskulint huvud med fint utryck, utmärkt nosparti och välplacerade öron. Mycket bra hals och överlinje. Bröstkorg under utveckling. Lagom vinklad runt om. Rör sig mycket väl från sidan men ostabilt fram. Utmärkt pälskvalitet. Han fick Excellent och placerad  som 1. Domaren tyckte mycket om honom, men ville inte ge ett ck när han behöver lite mer tid att växa i sin kropp. Jätte nöjd matte❤.

Zune skulle ut direkt efter så det blev lite stressigt med att byta hund och nummerlapp. Zunes kritik lät så här:

Tilltalande helhet, fina proportioner, maskulint huvud med fint uttryck, välplacerade öron. Mycket bra hals och rygg. Bröstkorgen kunde vara bättre formad i undre delen. Lagom vinklad runt om. Rör sig bra från sidan och fram. Mycket bra pälskvalitet. Fick excellent men ingen placering, tror han blev 5:a. Var nöjd med detta och det var en trevlig och bra domare, kändes som hon var närvarande när jag ställde hundarna.

Vill även tacka min älskade man för att han står ut med mig vid dessa tillställningar som gör mig så nervös, och extra roligt att Siv och Ing-Britt var med och ställde fina Alva och Irma❤.

 

16. jul, 2017

Igår startade jag och Zune vårt första Wt- nkl någonsin och jag kan ju erkänna att jag var jätte nervös. Hade under veckan försökt hitta orsaker till att inte starta men fick inte något medhåll att inte gå så det var bara att åka iväg för att "träna" på riktigt😲. Det var SSRK Dalarna som anordnade Workingtest i Långshyttans Älgpark och det var ca 75 ekipage som startade i nybörjarklassen. Vi var på plats i Långshyttan kl 8:00 för då gick starten för nybörjarklassen, alla fick en tennisboll med startnummer på, som vi skulle ha med oss under fm som lades i en ränna för turordningen vid varje ruta. Jag hade nr 11 och fick starta i ruta 1 som var vattenapportering, Zune var hyperladdad och stark. Innan starten försökte jag med på lite lydnad med fotgående, så vi skulle få lite kontakt men den var väldigt sparsam. Väl inne på startruta 1 som tack och lov inte hade något fotgående, kunde jag i alla fall sätta honom. Det kom ett skott, kast och tyvärr ett skott till från en annan ruta och då tyckte Zune att han väntat tillräckligt så det blev en knallning = 0 poäng. Hämtade i alla fall fint hem dummyn och ok avlämning men vad gör det när det var en knallning.

Gick därefter vidare till ruta 2 som var ca 15 fotgående fram till startplatsen. Rutan bestod av en större åker som var slagen i ränder med högt gräs emellan (blev som gator mellan de höga gräsområderna). Fotgåendet gick konstigt nog ganska bra, sedan tyvärr lyssnade inte föraren så bra på domaren utan satte honom på lite fel plats än vad domaren ville. Kändes just då som om jag justerar sittandet så knallar han igen, och det ville jag undvika. Skott, kast som kom i gräset längst bort, då insåg jag att han satt fel för att se bäst. Zune såg inte var dummysen slog ner utan for ut men visste inte riktigt rätt riktning när det var en bra bit bort på åkern. Zune gick ut bra utan knallning men hittade inte dummysen utan fastade i åkerrännan längst bort. Så detta var helt mitt fel som inte lyssnade på vad domaren faktiskt sa.... (Blev så sur på mig själv) Blev en 0 till.

Sedan tyckte jag det hände något med Zune, han började lyssna bättre och vi klev in i den bubbla som jag helst hade velat ha från start. Ruta tre var också åker och med en sluttande skogsdunge i slutet av den, och dummysen skulle slå ner i skogsdungens sluttning. Zune satt kvar fint tills att jag fick skicka honom, fin markering av Zune som gick säkert ut och hämtade in dummysen. Svårigheten var här att det var sluttningen, en del hundar hade inte hittat dummysen när det låg i slutet på sluttningen. När han var på väg in så tyckte jag han drog sig mot skytten (älskar alla skyttar😋), så jag gjorde en inkallning med visselpipan så vi fick nog avdrag för detta. Kom sedan in fint och lämnade av bra. Poäng:19

Ruta fyra var ett sök, där de lagt ut 4 dummysar inom ett område och hunden skulle hämta in en. Här hade många duktiga hundar fått 0, för att den var svår. Kände faktiskt att detta borde vi klara av när Zune är duktig i sök när vi tränar hemma. Domaren var även skytt och fick skicka honom när jag själv ville, så den biten var inget problem. Zune gick först lite utanför området och domaren ville att jag skulle få in honom där dummysarna fanns så jag använde visselpipan för att få honom in honom i området, och han hittade en och lämnade av jätte bra. Så stolt över honom här!! Fick nog avdrag för att jag fick använda visselpipan igen och att han gick lite långt ut men vi fixade det!! Poäng: 10

Ruta 5 var fotgående ca 10 meter fram till start plats där det var skogsterräng och dummysen skulle slå ned bakom en större sten. Skott, kast och Zune gick ut efter att jag skickat honom, han gick fint ut och hämtade dummysen bakom stenen och tillbaka till mig. Så nöjd med detta avslut och hoppas på inte för många avdragspoäng i denna ruta. Fick nog avdrag för att jag var övertydlig i att sitta kvar. Poäng: 15

Så jäkla nöjd över både Zune och mig att vi faktiskt fixade detta, absolut inte perfekt men vi gjorde det och det blev inte 0 i varje ruta utan vi fick till bra arbete från ruta 3.

Det vi ska träna mer på nu är avstånd och skiftningar i terrängen som det var i ruta 2, samt stadgan att vi faktiskt kan börja jobba ihop redan från start. Zune har ju en tendens att vilja fixa saker själv, helst utan matte men här måste vi ju samarbeta.

Bozze var även till Älgparken, för lite socialträning. Det var en del skott i området och jag ville se hur han reagerade på det. Hur cool som helst och han låg och sov bland andra hundar och skott, medans morbror Zune fick jobba hårt😀.

Tack även till Janne som var med mig som supporter och fikaansvarig, du är bara så bäst❤.

 

Nästa utmaning blir utställning i Svenstavik med bägge grabbarna, och jag tror att Goldwork Siv ska med med lite fina tikar också. 

 

 

9. jul, 2017

I lördags så var vi iväg på officell utställning i Alfta och det var Hälsinglands kennelklubb som arrangerade utställningen.

Bozze var hund 4 i ring 5 och det var 3 juniorer i hans klass. Domare i denna ring var Torbjörn Skaar. Var väldigt nervös över hur detta skulle gå när jag var så osäker hur han skulle tycka om min fina Bozze, men jag måste säga att det gick över all förväntan för Bozze fick Excellent och blev placerad som 3:a av tre. Hans kritik löd så här:

Bra huvud och uttryck, mörka ögeon bra pigment, välburna öron, bra hals bra vinklar fram bak, bra kropp för sin ålder, rör sig något ostabilt för sin ålder behöver lite mer tid på sig. Välpresenterad.

De Torbjörn Skaar sa till oss innan vi gick ut ur ringen var att han ville se honom igen för han trodde att han skulle bli en väldigt fin hund när han var färdigutvecklad😀.

Har nog aldrig varit så lycklig när jag gick ur en utställningsring som jag var då, ett excellent och en trevlig domare som verkade tycka om Bozze. Kan ju säga att tårarna rann av glädje när jag gick tillbaka till vår lilla hörna för att hämta Zune som strax skulle ut.

Zune var hund nr 8 i samma ring, och i hans klass som var öppenklass var de 7 stycken som skulle bedömas samtidigt. Zune var hur underbar som helst, såg ut som han för första gången ville visa upp sig och var riktigt glad med svansviftning och allt😀. Hans kritik löd så här:

Mycket bra huvud och uttryck, mörka ögon, mycket bra pigment, bra hals, välvinklad fram och bak, utmärkt kropp och rör sig väl. Välpresenterad.

Zune blev placerad som 2:a i sin klass, vilket gjorde mig väldigt glad och stolt. Det bästa var nog att han ville visa upp sig hur snygg han faktiskt är för ofta när jag ställt honom har jag känt att han inte vill detta med utställning.

Slutsummering, en väldigt bra dag med fina hundar, fint väder och väldigt bra sällskap❤. 

2. jul, 2017

I lördags var team Zune vid Hunnebergs kungliga jaktområde för att delta vid Springernatta som är ett viltspårsprov arrangerat av Springerklubben Bohuslän/Dal-trestad och Dalslands Dreverklubb. Samling var det kl 19:00 på lördag kväll och där fick ca 30 deltagare tilldelat sig en domare och turordning för spår. Team Zune fick en domare som heter Curt Muhre´n, som var en äldre erfaren herre som var aktiv i Springerklubben och fick starta först av de två som han skulle döma för denna kväll. 

De gick ett öppenklass spår och vid provtillfället var det 22 grader och lätt vind, terrängtyp var barrskog, lövskog, tätningar, öppen mark/åker. Spårtiden för Zune var 23 minuter, vilket är en bra tid. 

Spåret:

Finner spåret efter 20 sek, följer spåret noggrant på sträcka 1. Ringar vid vinkel 1, spårar kryssande på sträcka 2, ringar vid vinkel 2 (oblodad), får ett ej noterbart tappt på sträcka 3, spårar kryssande, tar vinkel 3 bra, går bra på sträcka 4, tar återgången perfekt men går av spåret och tillbaka för att ta om spårningen ytterligare en gång och fortsätter sedan till klöv som hunden tar.

Team Zune fick en 1:a för detta spårarbete vilket de och jag var överlyckliga för, så kul att de tycker det är roligt och jobbar så bra ihop.

Extra kul var det att Curt hade sagt till Janne att det var roligt att se en "riktig" Golden både i färg och storlek för han tyckte att det fanns så många enligt honom "för" stora och vita goldens och som inte jobbade något med spår/jakt/apportering. Ska ju inte säga så mycket här för jag har ju haft världens finaste River och Sven som var stora vita goldens och de hade säkert tyckt om att spåra bara matte och husse hade den tid då som vi har nu med Zune och Bozze. Men det är ju kul när domaren tycker om hunden❤, och han tyckte Zune var spårnoga. De Curt ville att Janne skulle ta med sig i spårandet framöver, är att Janne ska berätta när han känner att Zune tar spåret i ex startrutan eller annat som händer vid spårprovet som ger + poäng och även ger möjligeht till hederspris om spårandet går bra. Lyckad kväll var det i alla fall och det firades med lite kex, ost och vin hemma hos Malin. Juniorerna var med och väntade på Zune nere vid samlingplatsen, vi hade social träning med dem och de får betyget MVG (sötisarna). Blir så glad i hjärtat när jag ser våra hundar kunna leka, busa och ha kul utan rivalitet. Hade två väldigt trötta killar igår när vi åkte hem mot Sundborn igen, så nu blir det att ladda om för nästa helg när Kung Thor kommer igen❤.

Ha en bra vecka så skriver jag här igen nästa söndag efter utställningen i Alfta.

 

11. jun, 2017

I helgen har Zune och Janne gått två öppen klass spår och det har gått över all förväntan, de fick vid bägge tillfällerna 1:or och även ett hp vid sista spårprovet så nu har de gjort sina tre 1:or som nu gör dem till viltspårs champion. Så stolt över mina två grabbar att de har fixat detta så bra. 

Spårdomaren heter Lars-Göran Hagström och det var SSRK Dalarna som arrangerade denna helgs spårprov och de var i Säter.

Spår 1 lades 2017-06-09 kl 14 och provet gicks ca 12:30 2017-06-10. Väder efter spårläggning 15 grader och lätt vind och vid provtillfället 10 grader, 5 mm nederbörd och lätt vind. Terrängtyp, barrskog, lövskog, tätningar, myr och mossmark och öppen mark.

Provförloppet blev detta som resluterade i en 1, vinkel 1 rringas med en mindre och en större ringning, sträcka 2 klaras med en ringning vid blodupphållet, vinkel 3 med bloduppehål/återgång klaras med två mindre efftektiva ringningar. I övrigt följer hunden spåret precis som det är lagt. Ett mycket trevligt och samspelt ekigpage som trots vädret gör ett bra arbete. Spårtid 20 minuter. Spårslut klarar han utan tvekan, spårningsförmåga utmärkt, arbetstempo lämpligt, självständighet ej behövt ingripa/hjälp och skottprövning godkänd.

Det var ytterligare 5 ekipage som gick 4 ökl och 1 anlagsprov. Det var 2 i öppenklass som fick 1:or och den som gick anlagsprov fick godkänt. Så Janne var väldigt nöjd när han kom hem för att ladda om för nästa dags prov.

På bilden är naturligtvis Zune, Janne, domare Lars-Göran till höger och kursledare Anders Henningsson som är utagen av SSRK att representera Dalarna i SM i viltspår.

Dag två så åkte de till en annan plats i Säters Kommun för att göra spår prov, och väder för spårläggningen var 10 grader, ingen nederbörd och vind lätt och spåret var lagt kl 18 dagen innan och team Zune gick spåret kl 10:55. Väder vid spårning var 15 grader, ingen nederbörd och lätt vind och terrängtyp var barrskog, lövskog, tätningar, myr och mossmark och öppenmark.

Provförlopp och kommentarer från domaren Lars-Göran Hagström

Vid start gör ekipaget en noggrann kontroll av startrutan och tar sig an spåret. Hela spårarbetet går mycket bra med en liten effektiv ring vid vinkel 1 och 2. Efter att avverkat vinkel 2 och sträcka 3  som är ca 150 m och fölagda i rejäl tätning, så gör ekipaget en kort vätskepause i vinkel 4 och startar sedan upp genom att fullfölja hela vinkeln utan att gå ifrån spåret. Detta är ett samtränat och effektivt viltspårsekipage som tillsammans agerar mycket lugnt och proffsigt i spåret. Grattis till championat titel.

Team Zune fick även en 1 och ett hp för detta spårarbete.

Spårtid: 22 minuter