Kurser och träningar

19. feb, 2018

Då är planeringen i gång för fullt för vårens/sommarens träningar med hundarna. Blev så glad i går när jag fick klart att jag och Bozze fick vara med på kursen: 

Jaktlydnad/apportering 2.0 apporteringsövningar och störningsträning

Den här kursen riktar sig till dig som har fungerade grundfärdigheter i enkel miljö och nu vill kombinera flera grundfärdigeter i olika apporteringsövningar. Vi kommer att göra hunden säker på sina grundfärdigheter med störningsträning samt träna på markeringsarbetet, sök, närsök och dirigering.

 

 Nivå: grund

Målgrupp: Alla raser välkomna, medlemsskap i FRK eller SSRK krävs

Förkunskaper: inkallning, fot, stadga i kast, apportering (gripa, bära, lämna i hand)

Antal tillfällen: 5

Datum: 28/4, 5/5, 12/5, 19/5, 26/5

Tid: 10:00-12:00

Plats: Smedjebacken

Det är även klart med att Zune och jag ska gå WT kursen för nyörjare😀, som kommer att hålla på i dagarna två och där jag förhoppningsvis kommer du att få lära mig alla regler (nkl) och vad som leder till höga poäng samt själv prova på att provstarta ett WT tillsammans med Zune. Den första dagen är teoretisk där vi går igenom regler, vad man får göra och vad som bör undvikas, vi går igenom alla ev frågor. Vi kommer att studera några ekipage för att diskutera hur poängen sätts utefter ekipagets utförande för ökad förståelse kring bedömning och poängsättning. Dag två genomförs som ett prov där alla deltagare tävlar och där vinnarna kommer att få vinna fina priser.

Målet med kursen är att jag som deltagare ska känna dig bekväm inför att starta på ett WT då du kan reglerna och vet vad som förväntas av dig och din hund.

Nivån på kursen är nybörjarnivå. Det blir  lämpligt för mig som bara startat två gånger och vill lära dig mer om reglerna.

Gästdomare är Pia Holmlund.

Jag har även anmält Janne och Bozze till en viltspårskurs igen så att det i vår förhoppningsvis fixar anlagsprovet. Det är SSRK Dalarna som arrangerar denna kurs.

Förutom dessa roliga utmaningar så går vi på jaktlydnadsträning varannan lördag för Work in team och Sara Wester och jag och Bozze ska även nu på lördag gå en liten utbilding i avlämningar så att den känns bra.

 

 

22. okt, 2017

Jag och Zune har nu börjat en apportering och jaktlydnadskurs med Sara Wester, och igår var det träningtillfälle nr 3 av 6. Vi samlades först inne för teori och genomgång vad vi har tränat på hemma sedan sist vi sågs. Jag har tränat en del jaktfot med Zune för jag känner att vi inte riktigt är i fas där när det taggas till vid störningar som ex träning med andra hundar. Dels är det nog för att jag inte riktigt litar på honom att han följer mig samt att jag vänder mig om för att kolla var han är, sedan har Zune en förmåga att när vi är hemma vara något bakom men när vi är ute bland andra hundar/förare så taggas det till och blir plötsligt lite före och vi är då inte riktigt i vår bubbla. Det handlar nog mest om tillit och att vi får till samma lugna fot både när det är lugnt hemma och med störningar. Så mer träning att få honom att lyssna på mig och att vilja gå med mig vad som händer runt om. Ska nu lägga till störningar till nästa gång och han ska fortfarande söka min sida, tills att jag säger varsegod eller få gå "ut". Tittade lite även på de andra deltagarna när de tränade igår och det var kul att se när Solveig och Igor tränade apportering med vilt (fasan och duva), tror att Zune skulle tycka det var väldigt kul att få jobba på "riktigt". Synd bara att jag inte har någon i min närhet som jag kan köpa fågel av🤔.

Sara Wester har även öppnat en webbshop med hundsaker som hon säljer och jag investerade i lite nya saker som jag fick igår av henne. Zune och Bozze fick nya reflexvästar som de kan ha nu när det börjar bli mörkt ute, en "vante" att torka våta hundar med och jag provade även nytt godis till grabbarna i form av kycklingbitar (och de uppskattades), när leverbitarna inte alltid är tillräckligt gott😲. 

I läxa till nästa gång som är den 11 november och jag ska nu skriva veckoschema på vad vi ska träna. Ska även prova sitt på avstånd, och variera övningarna från jaktfot till apportering och ändra lite på belöningar (försöka se vad han värderar högst som belöning i olika träningsmoment). 

Jag har även anmält mig till den öppna träningen som är den 2 november med Bozze vid Fagersta inomhushall för hundar, han måste få komma ut nu och träffa lite andra hundar än Zune och jag tycker nu att han börjar bli mer fokuserad på vad han ska göra så nu är det nog dags att börja ställa lite krav även på honom. Så jäkla duktig idag när vi var ute och tränade apportering och sök, ut fort, bra grepp och in till matte för en bra avlämning, så kul när jag ser att det vi tränat på börjar sitta och han förstår vad jag vill och att han tycker det är kul. Mina fina goa killar❤.

22. jun, 2017

I söndags var det jaktlydnads träning med grabbarna i Prästhyttan för Sara Wester. Sara brukar ha två grupper, där Bozze är i grupp 1 och det är för de lite yngre hundarna/eller äldre som komma igång och grupp 2 är för de hundar som kommit lite längre där Zune får vara med i.

I Bozzes grupp jobbade vi mycket fotgående med sjön som störning, och det var även inkallning, stanna kvar och skottträning. Träningen gick bra och fick med oss som läxa till nästa tillfälle fotgåendet. Bozze har lite bråttom och vill gå före, så lite mer i linje med mig och jag ska godis från rätt hand så att han inte går framför mig vid uppmuntran med levergodis🤪. Sara hade en liten knallpulver pistol med sig och det var ingen reaktion på Bozze i detta i alla fall, skulle vilja prova lite skarpare skott snart med honom så jag ser hur han reagerar.

Så var det Zunes tur och även där tränade vi fotgående med vatten och dummies som störning, fick även apportera/närsök vid vatten och skottträning.

Är lite lika här som med Bozze när det gäller fotgåendet han är lite framför vilket är väldigt konstigt för när vi är hemma och jobbar vill han vara lite bakom mig. När vi är på träning med andra hundar då ska han visa hur duktig han är och ska fixa allt själv, matte kan sätta sig och dricka kaffe så jobbar han själv (fast matte vill vara med och tycka till vad vi ska göra). Det är verkligen jätte kul med honom, finns så mycket arbetsvilja hos honom och det blir oftast väldigt bra, där vi ibland inte är överens är just i fotgåendet och att han inte ska hämta in alla dummies utan de andra hundarna vill också vara med och apportera/eller jobba närsök, min lilla fina arbetsmyra.

Så läxan blir med bägge grabbarna fotgående och helst ska vi ha lite fler hundar med så det blir lite störningar för bröderna bus.

27. mar, 2017

Igår var vi på sista jaktlydnadsträningen inomhus (ridhus) för Sara Wester vintern 2017, och det blir bra att få komma ut och träna i naturlig miljö igen. Jag tog Zunes träningspass igår och Janne fick äran att gå med Bozze.

Vid mitt och Zunes pass så var det mycket övningar med störning och även lite linjetag och inkallning. Första övningen var det att gå fot längs ena ridhuset långsida tillsammans med ett annat ekipage (vi jobbade utan koppel fram och tillbaka) medans två andra ekipage tränade linjetag. Det brukar bli lite jobbigt när det är olika övningar på gång för Zune, och speciellt när det är linjetag/apportering de andra hundarna ska ska ut och jobba  och en del hundförare visslar in sina hundar. Början var han väldigt på tårna och var supertänd, men efter en stund när vi gått fram och tillbaka några gånger så kopplade han av bättre och han kunde gå fint fot bredvid mig med fokus på just mig och inget annat!!

När det var vår tur för linjetag så hade Sara lagt ut godisskålar som vi skicka ut dem på så var Zune så himla söt, klockrent ut och åt upp sitt godis men han skulle ju även ha med sig skålen in varje gång. Han gjorde ju helt rätt, matte skickar ju honom "ut" och då är det ju apportering❤. Så fin, kändes som vi hade kommit lite längre här än de vi gick med men bra övning när det gäller stadgan att sitta kvar fint medans andra hunden jobbade med sitt linjetag. Efter denna övning hade vi lite inkallning på rad då hundarna skulle vänta på sin tur, denna gång gick det mycket bättre än förra gången då han ville gå tidigare när han var lite orolig i just i att vänta på min inkallning. 

Nästa träning blir redan nästa helg då vi ska till Lenåsen i Boda Kyrkby med Golden Retriever klubben Dalarna. Vet inte riktigt hur de tänkt lägga ut träningen men kul blir det när det endast blir goldisar med. Det kommer att bli 6 träffar under våren så det ska bli skojsigt hoppas jag.

Vid Jannes och Bozzes träning var det fotgående och kontakt som gällde och när jag fick lite återkoppling hur det hade gått på träningen så var de bägge nöjda med sin insats. Jag var aldrig med in och tittade utan lät dem få träna själva utan mattes uppsikt 😉, är nog skönt att slippa mig lite...

19. mar, 2017

Idag hade vi bokat in oss för egenträning för Sara Wester och jag njuter verkligen av dessa träningar, fast jag blir alldeles trött i huvudet när det är mycket att tänka på vid varje övning. Jag har verkligen jätte fina killar som gillar detta med att åka iväg och träna, för att lära sig lite nya saker och bättra på det vi redan kan.

Vi började med Bozze som fick jobba med följsamheten, vi gick fot runt konor där fokus var att lyssna på matte och kontaktsökande. Det fixade han bra, men vi ska jobba vidare på detta och få honom att gå längre fot och bihålla kontakten med mig. Efter detta fick han vila lite och en något övertaggad Zune fick fortsätta😲. Vi jobbade även här med följsamhet och stadga, ibland när vi är på träningar så blir han som idag stark och vill bara framåt och fixa allt på sitt sätt. Vi började med konor även här men på längre avstånd, detta fixade han bra. Därefter la Sara ut dummysar vid två av konerna, och Zune fick hämta in över diagonalen, helt ok förutom att han inte riktigt lyssnade på mattes instruktioner och gick på fel dummy. Men efter andra försöket så var han med mig. När vi jobbat med linjetag en liten stund fick Bozze arbeta. Han fick då tillsammans med matte visa vad han kunde i apportering. Vi gick ut och la en dummys tillsammans och sedan följa med snällt tillbaka, sätta honom och skicka honom för att hämta in dummys och även göra en avlämning till mig. Detta gjorde han riktigt bra, går ut fint och greppar samt in till mig helt ok. Avlämningen var lite snabb, det vill säga han släpper innan jag ber honom att lossa dummys. Bozze är ju så ung än så kraven är inte så stora än, han tycker det är kul och nu ska vi bygga på och stärka de olika bitarna. Vi ska nu träna hemma hålla fast dummys och han ska släppa vid kommandot loss. Vi har tränat en del greppa dummys och gå nära fot med matte och det är ju ett av det bästa han vet han gillar ju att bära denna lilla Spillivink. 

Sedan fick Janne jobba lite med kraftpaketet Zune, Sara hade då ställt upp tre dummysar på rad, där de skulle gå i linje med dummysarna  ca tre meter i från dem, därefter stanna och sätta Zune och bara göra ett linjetag utan att skicka honom. När han har fokus på dummysen, fick han belöning av Janne utan att få gå iväg. Detta gjorde de en längre stund på olika dummysar och även bara gå fot förbi dummysarna. Riktigt häftig övning där man efter en liten stund ser att Zune slappnar av och börjar bli fokuserad på Janne och vad som förväntas av honom i denna övning. Denna övning är bra för Zune när han är taggad, för att få ner honom i varv och släppa förväntingarna på hämta in utan här ska han markera och gå vidare som husse vill. Vi gjorde denna övning även på Bozze som också var riktigt duktig, här fick dock matte jobba hårt när Sara inte vill att vi rycker i kopplet alls utan de ska gå bredvid ändå. Fick sätta kopplet i byxan och matte fick nu jobba med att ha Bozze följsam bredvid sig. Målet är han ska söka mattes uppmärksamhet och vi ska ha tydliga kommandon så han vet vad som förväntas av honom och massor av olika belöningar när han gör rätt. Det ska alltid vara roligt för honom att just göra rätt för då kommer det belöning av något slag. Det ska inte bara vara en slags belöning som ex godis utan kan vara leksak eller massor av klappar av matte. Vi avslutade med Zune igen och han fick då hämta in dummysar, och jag fick lite tips som jag kunde jobba med hemma för att göra honom lugn vid de tillfällen han blir stark. Är viktigt att hitta egna rutiner som fungerar när allt runt omkring är stressigt, att försöka göra samma rutin kring apporteringen så både matte och Zune hittar sin bubbla för att jobba. Det som matte även måste fortsätta att jobba med är att inte prata för mycket vid träning, det är alldeleles för mycket ord vid ex inkallning vid speciellt Bozze. Vill så gärna att han lyckas vid vändning och in och tjoar lite mycket. Han ska komma bara på hit/visselpipan som ska förståss låta jätte kul 😀, blir svårt när jag säger en massa oväsentligt. Bra och rolig träning, första gången utomhus så jag godkänner vad vi presterat idag. Tycker verkligen Sara är en toppen tränare, lugn och ger oss bra feedback på vad vi kan göra bättre så att vår träning blir bra. Nästa träning blir nästa söndag och då är vi sista gången inomhus i Finnbogård, så nu får vi försöka träna lite hemma under veckan😀.