6. maj, 2015

Viltspårskurs tillfälle 1

I måndags startade den viltspårskurs som jag har anmält oss på, det är SSRK Falun/Borlänge som arrangerar kursen och ledare är Anna-Lisa Hoel och Kerstin Lundin. Det är Janne som ska gå med Zune, tror att Janne klarar detta bättre än mig jag har ju en viss tendens att stressa upp mig när det är prov eller utställningar. Så ska mitt lilla bus fixa detta ska han i alla fall ha en lugn förare med sig och så tycker Janne att detta är kul. Jag är mest med för att njuta och lära mig att lägga spår åt grabbarna😲

Första kurstillfället så gick vi igenom lite grunder, och vad man bör ha för utrustning till hund och spår och även kläder till hundföraren.

Att tänka på här är:

Spårsele/spårhalsband som sitter bekvämnt och inte skaver på hunden, en lina som löper tyst och smidigt (inte längre än 10 m), koppel att ta på vid spårslut och vatten till hund (vid varma dagar).

Föraren ska ha oömma kläder som sitter ledigt, kängor eller stövlar och en rem som man fäster i midjan att fästa klöven på (om man lägger spårsjälv).

Till själva spårläggningen bör man ha nöt eller viltblod, liten behållare att ha blodet i, spårläggningskäpp/droppflaska, snitslar och klädnypor, och klöv av vilt.

Vid första träffen la vi två mindre spår, så att ledarna kunde få se hur hunden och föraren var i spåret och hur de framöver kunde stötta dem för att bli bättre och vad de behöver träna på. Spår ett var 1 var 100 m rakt spår med blod ca 30 cm mellan blodfläckarna. Zune tog spåret bra, liten bit in blev han lite störd av andra hundar som gick en bit bort men hittade tillbaka till spår och gjorde ett bra spårslut och tog klöv. Vår instruktör tyckte både förare och hund var duktig, jobba bara med Zunes självförtroende och uppmuntra honom att han gör rätt så han bibehåller motivation och att det är roligt.

Spår 2 var ca 200 meter med en 90 graders vinkel, blod vart annat steg. Tog även spåret bra denna gång, spårade bra trots att vi lagt ett snårigt och vatten spår. Janne lyckades få spårlinan framför Zune i vinkeln och han ville då kolla in linstumpen men gick annars väldigt bra i spåret och tog klöv.

Intruktören ville att vi lägger ett till spår under veckan som spår 2, bara för att uppmuntra att det är roligt. Hon tyckte även att han gick rätt i spåret men nos nere och bra arbetstempo, Janne var även lugn och uppmuntrade vid rätt tillfällen. Vädret var inte det roligaste kallt, regnigt och blåste ganska hårt så vi (jag och Janne) var ganska frusna när vi kom hem, men vad gör det när det är så kul. Det är bra att det är mycket hundar och människor runt omkring Zune så att han får vänja sig vid det. Märktes att han även ville ha koll på dem speciellt i spår 1 när han lyfte huvudet för att se sig om var de andra var.

Zune är näst yngsta hunden i denna spårkurs, de andra är mellan 1,5- 3 år och en del har spårat och gjort anlagsprov innan och andra inte spårat alls. Vi var 12 ekipage i gruppen, tur att det var så många ledare med så att vi slipper vänta så länge på varandra.

Helt klart en bra känsla för denna kurs😀