19. maj, 2015

Viltspårskurs 3

Idag var det kurstillfälle nummer tre, och vi samlades på en gång i skogen i Sörskog för att lägga spår. Vi fick lägga spår även denna gång med flatt tiken Idas matte. Spåret skulle vara ca 300 m, bloduppehåll 15 m och tre vinklar, och blodet skulle ligga ca 1,5 timee. Spåren lades i ganska bra skog inte allt för snårigt men en hel del vatten som skulle passeras och över, och denna dag var det vindstilla och det har inte hänt allt för ofta denna vår. Spårledare/coach för denna dag var Karin Nordin, väldigt duktig vill att vi ska ha henne vid fler tillfällen!!  Efter spårläggningen så åkte vi även denna gång till Sörskogs värmestuga för fika och teori.

Det vi fick lära oss idag var att lägga spårstart i en grop eller dylikt, inte så att det blev för slätt. När det är för slätt så kan flera vindar ta blodet och det blir svårt för en nybörjarhund att starta spåret, tänk även på att vara lugn i starten så att man inte stressar igång hunden. Försök även att ha vinden i ryggen så att hunden får ner nosen så mycket som möjligt i backen. Det är även viktigt att ha en uppvattnad hund inför spårträning/prov och sval, hunden orkar inte och kan bli liggande i spåret om den inte får tillräckligt med vatten samt värmeslag om den blir för varmt. Tips för de hundar som har svårt att dricka mycket innan att hälla lite mjölk i vattnet, mjölk gillar de flesta hundar och dricker då bättre. Provade faktiskt på Zune när jag kom ut till bilen och oj vad gått med lite mjölk i vattnet, så bra tips!!

Vid anlagsspår så ska blodet ligga ca 2,5-3 timmar, det kommer att vara ett bloduppehåll och vinklar. Hunden får max hålla på i en halvtimme i spåret och hunden måste ha en stamtavla för att starta. Skottprövning blir först i öppenklass, men vi skulle prova detta sista gången för att kolla hur de reagarar.

Ewa-Lisa pratade även lite om hur det går till vid öppenklass, men känner att vi fortfarande är på nybörjarnivå så jag skriver inte så mycket om detta nu när vi har fullt upp med att lära oss hur vi lägger anslagsprov och annat kring spåret.

Spår tre för Zune: Känns som Zune är lite okoncentrad just nu och ska kolla allt annat i skogen samtidigt som han spårar. Karin som gick med som spårledare, såg att han hade koll på spåret hela tiden, tog vinklar mm bra, men det skulle kollas på stubbar, kvistar och husse samtidigt, han är väldigt mycket unghund menade Karin och vi ska fortsätta vara positiva och jobba med belöningar när han gör rätt. Han har bra tempo när han spårar rätt och vet vad som ska göras för han följer spåret hela tiden och vinklarna tar han klockrent, det är nu att träna fokusering men det kommer väl med åldern hoppas jag. Vi får se om vi går anlagsprovet som är nu i slutet på juni, Janne får bestämma hur de gör eller om vi ska fråga om vi få gå anlagsprovet lite senare för Ewa-Lisa Hoel, hon är ju även viltspårsdomare. Tyvärr missar vi nästa tillfälle när vi är på väg hem från New York, så Karin ville att vi skulle lägga ett eget spår som var ca 150 m med en vinkel, och gärna lägga något väldigt gott godis i spårslutet så att han vet att något gott kommer där framme. (Men han gillar även klöven som ligger där så det måste nog vara väldigt gott godis för att överträffa den). Funderar på om jag ska göra eget levergodis som jag gjorde tidigare till River och Sven, tror att han skulle gilla det.

Det är i alla fall riktigt kul att se Janne och Zune träna tillsammans och även få träffa trevliga hundmänniskor och hundar på kursen!!