4. apr, 2016

Apporterings kursen har startat

Äntligen har apporteringskursen för Sara Wester startat vad jag har längtat till denna dag. Sara Wester har kurser både för SSRK och även egna hon har ett företag som heter Work in team så gå gärna in på hennes hemsida och titta. Jag gick även för henne när jag och Zune gick jaktlydnadskursen och den var väldigt bra för oss och vi var alldeles lagom med deltagare så man fick tid att göra alla övningar och hinna fråga om tips.

Det blev en tidig morgon för jag skulle vara vid Morgårshammar kl 09:00 och det tar ca 1 ½ timme att åka och jag vill hinna gå en sväng med Zune innan kursen startar så att han var rastad ordentligt. Fick med Sara denna tidiga morgon, hon ville vara med och se när vi jobbade med apportering, och det är så skönt att få lite egentid med henne när jag inte ser henne på veckorna😀. Kursen startade med att en hund i taget fick ut och hämta dummies som Sara kastade. Hon ville se hur de gick ut, hämtade, in och lämnade och vi fick inte använda röst eller hjälpmedel innan hon sa till. Zune fick gå ut först han var så "på" och jag kände att han behövde få jobba. Sara W kastade dummisen, Zune satt kvar hos mig, Sara W bad mig skicka honom och han gick ut fint hämtade dummisen fint men tvekade lite när han skulle gå in men när han gick in gjorde han det bra och det blev en bra avlämning av dummies. Det jag var extra nöjd med var att han inte gick ut innan jag skickade honom, han har gärna velat gå direkt när man kastat dummisen, så vi har lyckats med den delen av stagdan och lydnaden🙂.

Helt klart godkänt, det som var är att jag absolut inte får använda visselpipan vid apportering som jag har gjort för inkallning därav tvekan in för han väntade på att jag skulle göra en inkallning ( blir så sur på mig själv!!). Så läxa på detta nu att inte använda visselpipan utan han ska jobba själv i att hämta dummisen, plocka upp med bra grepp och att komma direkt in. Det vi även fick med oss var att jag inte skulle inte ta dummisen direkt när han kommer in utan vänta lite (överkurs), Zune ska vänta här på att jag vill ta emot. Ofta är man så ivirig som hundförare att de ska lämna av fort, men det är bra om man kan sätta hund och de lämnar till dig när du som hundförare vill.  Men han var verkligen jätte duktig, jag som har varit så nervös över att vi skulle vara efter de andra i apporteringskunskap men Zune jobbade som han skulle. Stor stjärna till Zune denna dag. Det vi även fick göra var fotgående med och utan koppel, här måste jag träna ännu mera. Han är lite för mycket nere med nosen i backen när vi går och inte fokuserad på mig hela tiden utan blir lätt lite efter mig. Men han har koll på mig var jag är. Så vi ska när vi är ute och går ta 10-15 minuter fotgående utan koppel i skogen där vi inte har gått förrut så att han följer mig och att jag inte väntar in honom, jag ska leda honom.

Vi är 4 kursdeltagare på apporteringskursen och de andra hundarna är en jaktlabbe som är en månad yngre än Zune, en labbe som är 5 år och en cockerspaniel. Två av dem som är med var även med på jaktlydnadskursen så det känns väldigt bra😀.

Så läxan blev:

1. Snabbare att tänka in (ingen visselpipa). Så att han förstår att ut, plocka,in och lämna av. Han ska inte vänta på inkallning utan komma in direkt. Tror jag börjar med detta hemma i trädgården först.

2. Få Zune att vänta tills att jag ber om avlämning. Ska använda godis här så att han söker sig upp och vänta. Fick använda mig av komando håll fast, det kunde jag fasa ut om jag skulle starta honom i något prov framöver ( men det får vi se om jag vågar🤪).

3. Fotgåendet måste bli ännu bättre, fokus mer på mig än vad det är just nu.. Så ut i skogen och då är det inte fri lek hela tiden utan även jobb med att gå fot.

Känns som nåbara mål och ska träna nu till nästa gång som blir om två veckor. Det gäller bara för mig att vara konsekvent och belöna honom vid rätt tillfälle så går det bra. Är så glad att jag har denna roliga kille som vill jobba.