17. apr, 2016

Lyckad träning

Igår var jag, Janne och Zune på apporteringsträningen för Sara Wester platsen för dagen var Gubbo utanför Smedjebacken. Vädret var inte det bästa utan regn, dock inte så jätte kallt i alla fall om man ska vara lite positiv. Sara ville först se vad vi hade tränat på hemma och fick börja med fotgående i skogen utan koppel, detta är som jag sagt tidigare inte våran starka sida, Zune är med mig hela tiden men något bakom mig vilket gör att jag inte har 100 % koll om han är med eller inte så det ska vi fortsätta att träna på, så ut i skogen hemma och öva, öva och öva så blir det nog bra😲. Nästa del av träningen så fick vi visa hur vi tränat på läxan som var kring apportering, Zune var verkligen jätte duktig i detta moment, han gick ut fint, greppade rätt och kom in till mig och lämnade av utan stress. Zune har blivit bättre på att vända direkt vid dummisen och in till mig, ingen fundering på vad som skall göras.. Fick en ny läxa av Sara som var att när Zune kommer in med dummisen så ska jag kunna klappa Zune både på bröst och kind innan han får lämna av, han ska vänta på att jag vill ha den dvs ingen stress vid avlämning utan hålla fast tills att jag ber om den. Detta gjorde han klockrent när vi provade vid träningen igår. När vi hade teoribiten så pratade vi mycket kring vind, och det man ska tänka på var att när man börjar apporteringsträning så ska man ha vinden i ryggen för att han ska lära sig bedöma avståndet med blicken så att han slår på nosen först när han är i närheten av det han ska hämta in. Om det är stark sidvind så följer doften av ex fågel vindens riktning då får han springa längre bort i  sidled och det är inte bra för han kan då stöta upp fåglar som ligger där. Vid för mycket medvind då får han en liten doftstråle att följa, vilket gör att han får börja använda nosen direkt, det tar mycket energi från hunden. Så jag ska tänka på hur vinden ligger när jag tränar apportering så att vi lär in detta rätt från början alltså motvind. Det var även viktigt att hunden springer samma väg ut som in för att inte stöta andra fåglar som ligger i närheten.

Sista övningen som Zune fick göra igår var att gå samma väg in som ut även vid hinder på vägen ut, och även kolla hur han reagerade och jobbade vidare vid gamla legor. Detta gjorde han mycket bra, vid första tillfället det låg en gammal lega så markerade han men gick fort vidare vid nästa tillfälle så sprang han bara vidare utan markering. Sista momentet vi gjorde fick vi ha statister ute för att göra situationen så lik ett jaktprov som möjligt, så vi hade en domare, en skytt och en kastare, Zune ska trots dessa människor runt omkring bara fokusera på mig och hans uppgift, han höll på att först gå en gång till Sara men nästa gång vi provade apport så gick han hur fint som helst, min duktiga fina hund. Är så stolt och glad att jag har en arbetsvillig och glad kille. Längtar redan till nästa tillfälle för vi tycker det är så kul😀.

Läxa till nästa gång var:

1. Zune ska vara säker vi avlämning av dummisar så vi ska träna på att han ska vänta utan stress  tills att jag ber om den.

2. Träna rätt med vinden så att han jobbar för att spara energi och inte stöta andra fåglar som ligger i närheten och trycker.

3. Ha störningsmoment ute när vi apporterar så att han lär sig att det kan vara människor runt omkring när han jobbar. Han ska fokusera bara på sitt uppdrag och mig som förare.

4. Zune ska jobba in och ut samma väg trots hinder som ex träd eller vatten.

5. Jobba med att inte fastna i gamla legor utan fortsätta sitt uppdrag.