23. aug, 2016

Närsök

Igår var det kursomgång 2 för Sara Wester och på dagens agenda var det närsök. Vi var även denna gång i Gubbo så vi har drygt en timmes bilkörning innan jag och Zune är på plats.

Vi delade in oss i två grupper denna gång vilket jag tyckte var bra, när ena gruppen hade hund med sig så hade man en annan kursdeltagare med sig som assistent för att lägga ut sök. Zune löste de flesta uppgifter bra så länge som jag hade dubbelkommando sök och pipa. Bara pipa har han inte riktigt koll på så det måste vi träna mycket. De som Sara ville är att när pipan går igång så ska nosen på och söka. Så vi la närsök på mellan 2-6 meter både och både en och flera. Några gick fram med koppel på och visslade söksignal när de närmade sig sökapporten. Jag gjorde utan koppel, men ska nog prova hemma med koppel när jag ska öva in pipan. Det är noga med att man gör en sak i taget när det gäller kommandon så det inte blir oklart vad som är vad och vara noga i träningen. En annan sak som jag fick med mig var vinden, att det är viktigt när man lägger ut dummys så hunden inte tar vittring på var du går utan ska söka efter dummysen och inte lukten efter människa. Detta med vind är nog mycket viktigare än vad jag har trott för det har jag inte en tanke på nästan när jag tränar. Känns som jag har fullt upp med att ha koll på hur jag ska göra och tänka så att Zune och jag ska förstå de olika momenten. Hoppas vi bara får ihop det någongång framöver.

Kurstillfället var bra igår, fick med mig lite bra övningar som jag ska ta och göra både hemma och i skogen. En annan sak som jag kände när jag åkte hem var vilken jätte fin och arbetsvillig hund jag har i allafall, visst blir han väldigt ivrig ibland men det är hanterbart och vi jobbar sakta fram med stadgan som börjar bli allt bättre. Så glad att jag har just ZunebusHjärta. Nästa tillfälle är även det i Gubbo och då är det linjetag som ska tränas vilket jag också har längtat efter...

Funderar på att åka och titta på jaktprov som är vid Krabbsjön i helgen, det är SSRK som anordnar och tror vi åker på lördag när det är för nybörjare. Får kolla om det är någon som vill passa mina gyllene killar en stund denna dag..