20. feb, 2017

Kursdag i avlämningar

🙂 

 

Igår var det kursdag i avlämningar vid Fagersta brukshundsklubb, och vi var inne i deras stora inomhus hall, så det var både varmt och gott om plats för alla hundar och förare🙂.

Vi var 9 stycken deltagare med hundar och vi hade Sara Wester som instruktör och hon hade sina flattar med som fick vara demohundar.

Kursen startade kl 9:30 och avlslutatades kl 16:00, och vi varvade praktik och teori vilket jag tyckte var bra.

Denna dag fick Bozze debutera på kurs hos Sara så jag var lite spänd på hur han skulle ta det med alla nya hundar och att inte få vara med Zune, men jag måste säga att jag har en liten goding som finner sig att vara med många hundar och att fokusera på det han ska göra trots att han är knappt 8 månader.

Vi började kursen med teori och fick definiera vad avlämning är och jag vill att min avlämning ska se ut, och mitt mål är att han ska komma fort in, sätta sig framför mig och invänta tills att jag vill att han ska lämna av till mig, nästa steg är kommandot fot som ska vara att han sitter bredvid mig. Andra har annorlunda men så vill jag ha det och det blir bäst för oss.

Sedan benade vi ut själva avlämningen, dvs alla steg fram till avlämnadet och vilka grundfärdigheter hunden behöver för att lyckas med detta. Vi fick även berätta vilken länk i själva avlämningen som vi behöver stärka hunden i. Jag och Bozze behöver stärka alla delar i och med att han är så ung, men jag tryckte lite extra på är att jag vill att han så småningom ska invänta kommandot loss för att släppa dummys eller viltet. Han väntar ibland på mig och ibland har han bråttom och droppar men det kommer säkert med lite mer rutin, men det var bra och få någon att se hur vi gör idag och ge tips och råd!

Övningarna som vi gjorde innan lunch var övningar utan föremål 1. Kom till mig så får du godis, där jag kastade ut en godis och Bozze skulle ut och ta och sedan vända tillbaka till mig för om jag kastar då ut en till godis för att hämta. 2. Handtarget, då Bozze skulle med egen vilja ta på min handflata för att få en godis av min andra hand. Denna övning var att få hunden att vilja komma in till mig och inte tvärtom att jag för handen fram för att ge Bozze godis. 3. Följ mig 4. Sitt framför mig 5.Tasstarget, där hunden skulle ut och hämta godis och sedan in till mig men också stå på mattan framför mig med bägge tassar på och när Bozze gjorde rätt så ut igen för godis, denna övning kunde man även avancera på olika vis men vi körde bas här. Därefter övningar med föremål. 1. Lek med dragkamp tillsammans med sin hund, släpp, backa och forsätt lek. 2. Handtarget med föremål, som ovan utan föremål men här belönades Bozze med leksak (dummys). 3. Följa med föremål 4. Sitt framför med föremål 5 Bytar lek drag eller bollar och sist men som jag inte gjorde var tasstarget med föremål, kändes för oss för många moment så vi var nöjda med att vi gjort det andra väldigt bra. Så kul med Bozze för han vill verkligen förstå och göra rätt.

Vi hade därefter lunch och rastning av hundar, måste säga att det var trevliga kursdeltagare. Jag har ju en tendens att irritiera mig på någon i en grupp som vill vara förmer eller besserwisser men alla var lika trevliga och mycket positiv feedback till varandra vilket är så kul! Efter lunchen så var det teori igen och då pratade vi lite om do`s och dont´s i uppfostran med valp och hund och att det ska vara belöningsbaserad inlärning av det frivilliga beteendet och att tvångsapportering ska inte förekomma som metod. Vi pratade även om varför hunden ska lämna av ett av prioriteringarna för avlämning av vilt är ju om det är ett skadeskjuten fågel så ska den in fort till föraren som gör lidandet kort. Vi gick även igenom apporterande fågelhundars träningsschema från grundlydnad som fot, sitt, inkallning till stadga (retning, miljö, kast, uppflog), apportering (springa fram, greppa, springa hem, avlämning), fältsök (marktäckning, viltfinnarförmånga) och även faktorer som påverkar hundens utveckling som motivation, fysiska egenskaper, kondition mm och sist men inte minst rutin.

Sedan var det fortsättning på de övningar vi gjorde på fm samt övning med föremål från mark med långa avstånd, och jag var så stolt över Bozze här. Lilla älskade goa kille, sprang ut ganska långt för att hämta in en dummys och gjorde en helt ok avlämning till matte, så duktig kille och så glad matte. Det roliga var även att detta fick husse med på film så jag ska be min dotter Sara att lägga upp den på bloggen för är så stolt i detta ögonblick. Sista övningen så var vi flera som inte var med utan det var lite mer övningar med större störningar och jag kände att vi slutar på topp och matte kollar själv hur de gör för att träna dessa övningar hemma istället🙂.

Det var en mycket bra kursdag och både jag, Bozze och även husse som var med som åskådare denna dag var trötta med mycket nöjda. Så mycket vi har fått med oss och mersmak för att träna vidare. Blev även så glad när jag fick några fina ord från Sara Wester på sms igår att det var kul att få se Bozze och att han var en jättetrevlig kille och att jag kommer att få mycket glädje med honom. Tårarna bara rann när jag läste dessa ord, och jag har verkligen två jättefina killar som jag är så stolt över, och vad jag lärt mig mycket av dessa två❤. 

Det jag tar med mig från kursen är fortsätta stärka Bozze i alla moment, han tänker rätt men måste få rutin vilket är helt normalt. Vi bra övningstips i sitta framför, greppa och hålla fast. Han gör det hur bra som helst när vi är ute och går och jag ger honom en dummys, och han ska gå fot bredvid då håller han den tills att jag ber om den men när vi är inne och ska träna sitta framför och greppa och lämna till mig är det inte alls lika roligt.... 

Nästa helg är vi på igen, då är det jaktlydnad för både Zune och Bozze fast i olika grupper tack och lov. Janne ska få ta en av hundarna men usch vad svårt jag har att lämna ifrån mig detta roliga, men jag måste för Janne tycker nog det är lika kul🙂 och det är nog inte så kul att bara titta på.....😙

En bra dag helt enkelt😀 och tack alla som gjorde den

 (BIlderna som är med på detta inslag är tagna av mig eller Janne, förutom det som är på mig och Bozze utomhus som Sara Wester har fotat, tack Sara🙂.