Kurser och träningar

14. mar, 2017

Har nu anmält Zune och Janne till en fortsättning i viltspår så de kommer igång efter vintern, och ett försök att göra lite fler prov i öppen klass🙂. Det är SSRK Dalarna som anordnar kursen som är över en helg, platsen blir någonstans i Hedemora.

 

Tack för din anmälan!

Du är anmäld till följande arrangemang:

Viltspårkurs med SSRK

Vi hör av oss närmare kursstart med ytterligare information.

Vänliga hälsningar,
Studiefrämjandet

 

20. feb, 2017

🙂 

 

Igår var det kursdag i avlämningar vid Fagersta brukshundsklubb, och vi var inne i deras stora inomhus hall, så det var både varmt och gott om plats för alla hundar och förare🙂.

Vi var 9 stycken deltagare med hundar och vi hade Sara Wester som instruktör och hon hade sina flattar med som fick vara demohundar.

Kursen startade kl 9:30 och avlslutatades kl 16:00, och vi varvade praktik och teori vilket jag tyckte var bra.

Denna dag fick Bozze debutera på kurs hos Sara så jag var lite spänd på hur han skulle ta det med alla nya hundar och att inte få vara med Zune, men jag måste säga att jag har en liten goding som finner sig att vara med många hundar och att fokusera på det han ska göra trots att han är knappt 8 månader.

Vi började kursen med teori och fick definiera vad avlämning är och jag vill att min avlämning ska se ut, och mitt mål är att han ska komma fort in, sätta sig framför mig och invänta tills att jag vill att han ska lämna av till mig, nästa steg är kommandot fot som ska vara att han sitter bredvid mig. Andra har annorlunda men så vill jag ha det och det blir bäst för oss.

Sedan benade vi ut själva avlämningen, dvs alla steg fram till avlämnadet och vilka grundfärdigheter hunden behöver för att lyckas med detta. Vi fick även berätta vilken länk i själva avlämningen som vi behöver stärka hunden i. Jag och Bozze behöver stärka alla delar i och med att han är så ung, men jag tryckte lite extra på är att jag vill att han så småningom ska invänta kommandot loss för att släppa dummys eller viltet. Han väntar ibland på mig och ibland har han bråttom och droppar men det kommer säkert med lite mer rutin, men det var bra och få någon att se hur vi gör idag och ge tips och råd!

Övningarna som vi gjorde innan lunch var övningar utan föremål 1. Kom till mig så får du godis, där jag kastade ut en godis och Bozze skulle ut och ta och sedan vända tillbaka till mig för om jag kastar då ut en till godis för att hämta. 2. Handtarget, då Bozze skulle med egen vilja ta på min handflata för att få en godis av min andra hand. Denna övning var att få hunden att vilja komma in till mig och inte tvärtom att jag för handen fram för att ge Bozze godis. 3. Följ mig 4. Sitt framför mig 5.Tasstarget, där hunden skulle ut och hämta godis och sedan in till mig men också stå på mattan framför mig med bägge tassar på och när Bozze gjorde rätt så ut igen för godis, denna övning kunde man även avancera på olika vis men vi körde bas här. Därefter övningar med föremål. 1. Lek med dragkamp tillsammans med sin hund, släpp, backa och forsätt lek. 2. Handtarget med föremål, som ovan utan föremål men här belönades Bozze med leksak (dummys). 3. Följa med föremål 4. Sitt framför med föremål 5 Bytar lek drag eller bollar och sist men som jag inte gjorde var tasstarget med föremål, kändes för oss för många moment så vi var nöjda med att vi gjort det andra väldigt bra. Så kul med Bozze för han vill verkligen förstå och göra rätt.

Vi hade därefter lunch och rastning av hundar, måste säga att det var trevliga kursdeltagare. Jag har ju en tendens att irritiera mig på någon i en grupp som vill vara förmer eller besserwisser men alla var lika trevliga och mycket positiv feedback till varandra vilket är så kul! Efter lunchen så var det teori igen och då pratade vi lite om do`s och dont´s i uppfostran med valp och hund och att det ska vara belöningsbaserad inlärning av det frivilliga beteendet och att tvångsapportering ska inte förekomma som metod. Vi pratade även om varför hunden ska lämna av ett av prioriteringarna för avlämning av vilt är ju om det är ett skadeskjuten fågel så ska den in fort till föraren som gör lidandet kort. Vi gick även igenom apporterande fågelhundars träningsschema från grundlydnad som fot, sitt, inkallning till stadga (retning, miljö, kast, uppflog), apportering (springa fram, greppa, springa hem, avlämning), fältsök (marktäckning, viltfinnarförmånga) och även faktorer som påverkar hundens utveckling som motivation, fysiska egenskaper, kondition mm och sist men inte minst rutin.

Sedan var det fortsättning på de övningar vi gjorde på fm samt övning med föremål från mark med långa avstånd, och jag var så stolt över Bozze här. Lilla älskade goa kille, sprang ut ganska långt för att hämta in en dummys och gjorde en helt ok avlämning till matte, så duktig kille och så glad matte. Det roliga var även att detta fick husse med på film så jag ska be min dotter Sara att lägga upp den på bloggen för är så stolt i detta ögonblick. Sista övningen så var vi flera som inte var med utan det var lite mer övningar med större störningar och jag kände att vi slutar på topp och matte kollar själv hur de gör för att träna dessa övningar hemma istället🙂.

Det var en mycket bra kursdag och både jag, Bozze och även husse som var med som åskådare denna dag var trötta med mycket nöjda. Så mycket vi har fått med oss och mersmak för att träna vidare. Blev även så glad när jag fick några fina ord från Sara Wester på sms igår att det var kul att få se Bozze och att han var en jättetrevlig kille och att jag kommer att få mycket glädje med honom. Tårarna bara rann när jag läste dessa ord, och jag har verkligen två jättefina killar som jag är så stolt över, och vad jag lärt mig mycket av dessa två❤. 

Det jag tar med mig från kursen är fortsätta stärka Bozze i alla moment, han tänker rätt men måste få rutin vilket är helt normalt. Vi bra övningstips i sitta framför, greppa och hålla fast. Han gör det hur bra som helst när vi är ute och går och jag ger honom en dummys, och han ska gå fot bredvid då håller han den tills att jag ber om den men när vi är inne och ska träna sitta framför och greppa och lämna till mig är det inte alls lika roligt.... 

Nästa helg är vi på igen, då är det jaktlydnad för både Zune och Bozze fast i olika grupper tack och lov. Janne ska få ta en av hundarna men usch vad svårt jag har att lämna ifrån mig detta roliga, men jag måste för Janne tycker nog det är lika kul🙂 och det är nog inte så kul att bara titta på.....😙

En bra dag helt enkelt😀 och tack alla som gjorde den

 (BIlderna som är med på detta inslag är tagna av mig eller Janne, förutom det som är på mig och Bozze utomhus som Sara Wester har fotat, tack Sara🙂.

16. okt, 2016

Äntligen är det dags för lite valpkurs för Bozze, har nu fått dagar och tider då Bozze och husse ska få lära sig lite nya saker.

Start för kursen är den 25 oktober och de ska vara vid inomhushallen i Samuelsdal, det blir samma kurs som Zune gick när han var liten bebis det vill säga MedMarie.

Ska försöka smyga med någon gång för att titta och ta lite kort men det får nog gå själva första gången så jag inte stör mina grabbar, vet ju av erfarenhet att jag har svårt att vara tyst🤪.

// Åsa

23. aug, 2016

Igår var det kursomgång 2 för Sara Wester och på dagens agenda var det närsök. Vi var även denna gång i Gubbo så vi har drygt en timmes bilkörning innan jag och Zune är på plats.

Vi delade in oss i två grupper denna gång vilket jag tyckte var bra, när ena gruppen hade hund med sig så hade man en annan kursdeltagare med sig som assistent för att lägga ut sök. Zune löste de flesta uppgifter bra så länge som jag hade dubbelkommando sök och pipa. Bara pipa har han inte riktigt koll på så det måste vi träna mycket. De som Sara ville är att när pipan går igång så ska nosen på och söka. Så vi la närsök på mellan 2-6 meter både och både en och flera. Några gick fram med koppel på och visslade söksignal när de närmade sig sökapporten. Jag gjorde utan koppel, men ska nog prova hemma med koppel när jag ska öva in pipan. Det är noga med att man gör en sak i taget när det gäller kommandon så det inte blir oklart vad som är vad och vara noga i träningen. En annan sak som jag fick med mig var vinden, att det är viktigt när man lägger ut dummys så hunden inte tar vittring på var du går utan ska söka efter dummysen och inte lukten efter människa. Detta med vind är nog mycket viktigare än vad jag har trott för det har jag inte en tanke på nästan när jag tränar. Känns som jag har fullt upp med att ha koll på hur jag ska göra och tänka så att Zune och jag ska förstå de olika momenten. Hoppas vi bara får ihop det någongång framöver.

Kurstillfället var bra igår, fick med mig lite bra övningar som jag ska ta och göra både hemma och i skogen. En annan sak som jag kände när jag åkte hem var vilken jätte fin och arbetsvillig hund jag har i allafall, visst blir han väldigt ivrig ibland men det är hanterbart och vi jobbar sakta fram med stadgan som börjar bli allt bättre. Så glad att jag har just Zunebus❤. Nästa tillfälle är även det i Gubbo och då är det linjetag som ska tränas vilket jag också har längtat efter...

Funderar på att åka och titta på jaktprov som är vid Krabbsjön i helgen, det är SSRK som anordnar och tror vi åker på lördag när det är för nybörjare. Får kolla om det är någon som vill passa mina gyllene killar en stund denna dag..

9. aug, 2016

Igår var jag och Zune på apporteringskurs och vi var i Gubbo som ligger vid Ludvika. Det var första tillfället av 4. Vi är 6 deltagare som ska går kursen men en kom inte igår. Alla hundar var retrievers, och det var 2 flattar, 1 jaktlabbe, 1 labbe och Zune förstårs. Detta tillfälle skulle vi jobba med markering och målet var att hunden skulle markera en kastad apport och på angivet kommando hämta hem den på ett effektivt sätt. Vi jobbade även med stadga, fokus, avståndsbedömning och olika svårigheter i terräng,

Vädret var inte det optimala utan det blåste rejält och det var väldigt kallt, jag tror jag frös hela passet😥.

Vi började med att Sara kastade ut en apport och Zune skulle markera apporten och på angivet kommando hämta hem den på ett effektivt sätt, och det gjorde han helt rätt. Det ändå som var att träna på där om vi skulle vara petiga var fotgåendet till apporteringsplatsen, Zune har lite bråttom att få börja jobba. 

Därefter så jobbade vi med en öving där Sara ställde ut 4 markeringsdummysar i en cirkel och Zune skulle hämta in dem efter att vi snurrat 360 grader efter varje apport. Här var det att hunden skulle ha fokus och komma ihåg var dummysarna var och stadga i och med att de får invänta kommando. Tror att Sara glömde av oss i denna övning för vi blev sist ut och hon skulle gå in i nästa öving, så här hade nog både jag och Zune väntat ut. Zune var overloaded och jag ofokuserad. Hämta gjorde han gladeligen och kom in men lyssnade inte på vilken och markerade mindre bra på dummysen. Så detta ska vi träna hemma idag så vi gör rätt, har tränat en liknande övning hemma och det gick ju lite bättre🙂.

Sista övningen var en jaktövning "light" där vi stod på rad och Sara skickade ut dummysar som hundarna fick hämta utifrån den hon tyckte skulle göra det så här var det stadga och fokus som gällde. Zune fixade detta bra, det gick fort in och ut och hade koll på var nedslaget var, så det blir en liten stjärna där. Märktes lite i slutet att han blev ivrig och ville hämta allt, började rycka lite i koppel när andra hundar fick ut och jobba. Min lilla sötnöt, så duktig och vill jobba. Är dock lite svårt att vänta ibland och det måste vi få till, men förhoppningsvis kommer även detta att mogna till🙂.

Saknar dock våra kurskompisar Sigge och Susanne, var så kul när de var med. De hade anmält sig för sent tyvärr så de blev inte med😥. Men vi får hoppas att detta blir ett bra kursgäng även denna gång. Nästa gång blir det arbete med linjetag och det längtar jag till för det är något jag vill lära mig mer om.

Bra kväll, men väldigt blåsig och mycket väntande🙂.

Kram