Senaste

29. jul, 2019

Länge sedan jag skrev igen, och jag vill gärna uppdatera lite oftare för det är så mycket jag vill skriva ner i min lilla blogg/dagbok. Detta inlägg blir 1 av två för jag lär nog dela upp inlägget denna gång för det har varit mycket nu ett tag. Jag börjar med att skriva kring familjens resa till Prag och min 50 års dag där, sedan tar vi del två som blir när vi åkte till mina föräldrars sommarstuga för att ha lite kalas, cykling och annat kul. Avslutar kring lite tankar kring fortsatta träningen och nya mål som har satts för ht 2019 och även 2020.

Jag och hela min lilla familj åkte till Prag den 13 juli med flyg från Arlanda och vi landade på Tjeckisk mark vid 16:40. Vi var riktigt duktiga, för vi tog buss och tunnelbana in till city för att sedan gå den sista biten till hotellet (det var Sara som hade den stora kollen här, måste jag erkänna!!).

Efter att vi hade checkat in och vilat en liten stund så drog vi ut på stan för att äta lite god middag och kolla lite hur det såg ut i den närmaste omgivningen och planerade för morgondagens sighteeing.

När jag vaknade den 14 juli som var min 50 års dag så firade vi lite med skumpa, hade fått mina fina paket redan innan vi åkte från Lövänget❤. Hade fått ett nytt större objektiv  till min kamera, ett presentkort från Live it och doftljus, så jag var verkligen jättenöjd!! Efter frukost på hotellet gick vi mot stan och det första vi ville se var:

Gamla stadens torg och det astonomiska uret, jätte mysiga gränder och fik så vi satte oss att fika på ett mysigt fik alldeles bredvid det astonmiska uret. Erik beställde en glass som var så stor att han inte orkade med att äta upp den, och då är glassen stor🤪. Efter att vi hade fikat så fortsatte vi vår promenad mot Karlsbron. Vi gick även upp på Mala strana tornet för att se Prag uppifrån, blev många trappor att gå upp😋. Mala Stana är även känt som "Lillsidan", kallades ursprungligen för Prags mindre stad. Har varit mycket översvämningar, eldsvådor och krig vid denna sidan av stan. Väl framme på Karlsbron som var mycket speciell (gotisk stil) gick vi över mot borgomårdet. 

 

 Efter att vi ätit lite lunch på andra sidan Karlsbron fortsatte vi upp mot Pragborgen och det kungliga slottet som var väldigt präktigt och vackert, det var fritt inträde in Pragborgen så vi gick runt och tittade på alla statyer och vacker konst som var på borgen och slottet.

När vi började gå ner igen mot gamla torget stannade vi till vid en mycket mysig pub, som visade sig vara Prags äldsta (1378) och de hade inrett puben tidsenligt så även klädseln på de som serverade. Så Janne och Danne drack dagens första öl här, och njöt förstårs😀. Själv tog jag och Sara dagens bubbel och Erik en jos (servitrisen såg lite misstänkt på honom och frågade om han hade haft en dålig natt när han bara skulle ha jos😋).

När vi kom tillbaka till hotellet visade det sig att vi hade gott nästan 2 mil denna dag så vi var lite trötta i fötterna, vi bytte om snabbt för vi skulle gå tillbaka till gamla stan där Hard rock café låg och där ville jag äta min födelsedagsmiddag. Åt en god hamburgare med tilltugg, vi gick sedan vidare till en annan pub för att se på lite folk och fä i Prag. En mycket bra dag, med många bra intryck.

Dag två, bestämde vi oss att ta spårvagnen till centrum för att ta oss sedan upp till Petrin kullen via Bergbanan. Petrinkullen är ett grönområde med skog och odlad mark, och ett kloster där man tillverkade vin. Vi var till utkikstornet, spegellabyrinten och även till Stefaniks observatorium som blev en riktig rolig upplevelse. Vi var nog bland de första in på Stefaniks observatorium, och tur var nog det för vi fick känna oss lite speciella när en av guiderna frågade om vi ville följa med honom upp och se den nyare teleskop som de hade i byggnaden och vi fick se hur den fungerade och även kika lite hur kraftig den var. Vi gick ner för Petrinkullen och stannade till på en biergarten för att smaka på inhemsk öl, väldigt mumsig, kände mig verkligen som en turist. På eftermiddagen så gick vi lite i affärer och jag blev så glad för Sara hittade så fina kläder till sig som inte blev så dyrt, och Erik och de andra grabbarna gick in på ett skrotmusem där de hade byggt transformers av skrot mm, också sevärt för de som gillar supermans mm. På kvällen åt vi på en italiensk restaurang, fegade lite här och åt inget inhemskt. Var ganska trött på kvällen så vi stannade till på en pub och satt och snackade innan det var dags att lägga sig, så man orkade upp till taxin som skulle föra oss till flygplatsen igen.

Kan verkligen rekomendera Prag, så mycket att se och uppleva och de som gillar öl så är det himmelriket för det finna många olika sorter och märken att smaka. Priserna i stan är också ok när man ska äta, dricka, fika mm. 

Är så nöjd med min födelsedagsresa, hade ju valt själv att inte ha något stort kalas utan ville åka iväg med mina allra närmaste för att fira lite, sedan hade jag ju planerat lite kalas vid sommarstugan med resten av mina❤, som jag kommer skriva om i del två. 

Tack Erik, Sara Danie och självklart Jannel att ni följde med och gjorde resan så bra (Sara du är superbra som reseledare!). Ni är bara så bäst!!!

Ta hand om er så kommer snart del två ut. Lägger ut lite bilder också på resan.

Kram

 

8. jul, 2019

Det får bli ett inlägg om Lazze denna gång då det blev mycket kring honom förra veckan. I torsdags så fick han för första gången följa med mig på egen träning i apportering för Matilda Hedin som jag annars tränar för med Bozze och Zune. Jag ville ha lite tips på bra övningar till honom som är en riktigt nybörjare på apportering/sök. Vi fick börja med en enkel markering i uppförsbacke, Matilda ville se hur han anpassade hastigheten nedför, och om han kom in till mig. Blev full fart uppför och nedför och förbi en bit men vände fort och in till matte för avlämning, så duktig!!. Därefter så blev det lite enkla markeringar i buskage, och där såg vi att han behöver träna på att koppla på nosen. Han går gärna nu bara på sina ögon, så närsök är det vi ska träna mycket på framöver. Vi tränade närsök vid vatten med 6 st små sökdummiesar, ska gärna vara flera utlagda, så att han vänjer sig att det inte bara är ett par tre stycken utan det är jag som bestämmer hur många han ska hämta in. Han lyckades bra med söket, fick lite hjälp av Matilda i slutet så att han fick lyckas med övningen. Vi slutade med apportering över hinder, för att se hur han väljer väg och det gick riktigt bra. Så stolt över honom, så arbetsglad och positiv till arbete. Självklart har vi massor att jobba med men han tycker det är roligt och vill göra rätt, har även fått till avlämningarna bättre då han gärna har velat hålla kvar dummiesen vid avlämningarna. Så det blir att träna på ett litet tag så tar vi nog en privatlektion i augusti för att stämma av och kanske få nya övningar att träna på. Vi fick även erbjudandet att följa med när hon tränar sina hundar för att få ideér till övningar och hur det ska se ut på riktigt😀. Så roligt att ha en så duktig och ödmjuk tränare till mina hundar, värt varenda krona när vi åker till Milsbo för att träna apportering.

I söndags var det dags att åka till Alfta där Hälsinglands Kennelklubb arrangerade en nationell utställning, och det var Lazze vi skulle ställa för första gången i öppen klass. Kan ju meddela att jag var hur nervös som helst när jag såg hur många fina vuxna hundar det var på plats.... Men vi ställde upp vårt utställningstält lite bakom alla så vi fick lite lugn och ro, och slapp alla hundar och människor som rörde sig vid utställningsringarna. Tollarna gick före Goldens och när de var klara frågade jag en av tollarägarna hur det gick i ringen, så meddelade hon att nästan alla Tollarna fick VG, och min nervositet blev ju inte direkt bättre av hur ledsen och besviken hon var. Men till slut gick vi in i ringen och det var Nina Karlsdotter som dömde.

Lazzes kritik löd så här:

Maskulint huvud, kunde ha en aningen mer markerad stop. Utmärkta ögon, välburna öron, fin nacke, utmärkt rygg, något lågt ansatt svans som han bär väl. Välutvecklad kropp, passande benstomme. Bra fötter, välvinklad och välgående från sidan, lite löst fram. Dubbelpäls bra struktur. Välvisad.

och vad fick vi då:

Kvalitetspris: Excellent, Konkurrensklass placering 2 med Ck, Bästa hane placerade sig som nr 4.

Jag höll på att svimma på riktigt, blev så jäkla glad och lycklig och tårarna rann. Har aldrig trott att vi skulle få ett sånt fint pris. Visst har jag den finaste och bästaste Lazze men det är ju alltid de stora kennlarna som tar alla fina pris, så det kändes så stort i min lilla värld❤.

Lazze skötte sig hur bra som helst inne i ringen och han är ju så rolig för han viftar ju alltid så glatt med svansen, och ser ut att trivas i utställningsringen. Vi får njuta ett tag av detta nu tills nästa utställning som blir i Svenstavik, det kanske inte alls blir samma fina kritik nästa gång....

Får ju inte glömma att skriva att Zune faktiskt fyllde 5 år i lördags, tiden går alldelles för fort. Det var ju inte alls så längesedan han bara var tre äpplen hög och var en väldigt busig kille. Idag så är han lugnet själv, men taggar igång på apportering och spårarbete. Han är en riktig klippa och så go.

Nu är det bara 4 dagar kvar till semestern och vad jag längtar till fredag för att få mina 4 veckors välbehövda ledighet....

Ha det så bra så länge så skriver jag mer om några dagar.

Kram

29. jun, 2019

Då var det väldigt länge sedan jag skrev i bloggen igen🤔, så det blir en liten återblick idag av vad som har hänt under juni månad.

Månaden började inte på topp när vi fick ta bort vår katt Madicken som snart skulle bli 20 år, han hade varit dålig ett längre tag men vi såg nu att det var dags för han var riktigt skrupplig. Han fick somna in vid Vettris med mig och husse, och det var väldigt fridfullt. Känns väldigt konstigt att vi inte längre har någon Madicken som möter oss när vi kommer hem från jobbet eller väcker oss kl 05:00 för att han vill ha mat. Vila i frid Madicken ❤.

Vi har även hunnit med att åka ner till min systerdotter Hanna som har tagit studenten, så glad att jag fick vara med henne och hennes familj att fira hennes stora dag. God mat fick vi och träffa nära och kära vilket alltid är roligt. Vi åkte sedan till sommarstugan för att vara där över helgen och bara vara, känns som jag behöver alla dagar som går att just bara vara för jag är så trött på helgerna.

Förra helgen var det midsommar och då kom större delarna av min släkt upp för att fira midsommar, och vad jag tycker om när de kommer upp och hälsar på oss. Vi hade knytis på midsommarafton så det blev mycket god mat och spel av olika slag. Tyvärr fick jag en JÄKLA huvudvärk som höll i hela midsommarafton, så det blev i stort sett en nykter midsommar när jag fick ta full dos med huvudvärkstabletter för att orka dagen. Midsommardagen började jag med att cykla mb med min far till fäbon t/r, gick riktigt bra trots kraftig blåst. Ett riktigt + var att vi fick fika när vi kämpat oss upp fäbon innan vi åkte hem igen till Lövänget. Vi höll ett bra tempo och kände mig ändå väldigt pigg när jag kom hem och framför allt inte ont i ryggen!! Stort tack pappa för bra draghjälp, är så kul när man är fler som cyklar.

 

Jag hade även tinat upp en fryst duva och and för att träna lite vattenapportering med syrran och alla hundar. Lazze har aldrig apporterat vilt, så det blev en ny övning idag med duva och and. Så stolt matte när vi släpper honom själv ut på en stig med duva och han tar den spontant, och vill komma in till matte ❤,så glad i denna goa positiva kille!! Även Bozze och Zune fick jobba lite med and i vatten och Bozze är som vanligt väldigt känslig och försiktig och Zune är som en bulldozer, de är verkligen olika varandra när de jobbar. Blev riktigt impad av syrrans Hugo som var så duktig i att apportera och lämna av, så han är nog klar för jaktprov nu (tycker jag i allafall). Lazze fick även han bekanta sig med and och han greppade även den, trots att det var helt nytt. Sara hjälpte mig att både filma och ta kort på grabbarna när de jobbade, så det blir lite kort här på våra grabbs.

Blev väldigt tyst när alla åkte hem på söndagen, och bara jag, Janne och buskillarna var kvar här hemma. Så kul när vi får fin besök.

Min egna träning har gått bra, tränar fortfarande 4-6 gånger i veckan och försöker mixa styrka med kondition. Har varit lite dåligt med styrka, och måste byta ett konditionspass mot styrketräning så jag inte tappar muskler som jag tränat så hårt för. 

Nästa vecka hade jag tänkt:

Måndag: Styrka

Tisdag: Löpning

Onsdag: Cykla

Torsdag: Vilodag, träning Lazze hos Matilda

Fredag: Löpning

Lördag: Cykla

Söndag: Utställning i Alfta med Lazze och Alva

Denna helg är det återhämtning som gäller och det blir att vara hemma och pyssla med sådant som vi annars inte hinner med, som ex åka med sopor, städa och baka. Nu har även jag börja räkna ner till sommarsemestern, det är nu endast 10 arbetsdagar kvar 😎, ska bli sååååå skönt.

Ha det så bra, så ska jag försöka att skriva lite oftare än vad jag har gjort tidigare. 

Kram Åsa

1. jun, 2019

Då var min minisemster över för denna gång och den har gått väldigt fort men känns som jag har hunnit med lite i alla fall. Det där med städningen som jag hade planerat här hemma har jag tydligen priorterat bort, men men den finns kvar till en annan dag....

I torsdags så åkte jag och Janne iväg med vår husvagn för första gången och det blev en tur tll Malungs camping. Jag hade anmält Lazze till att göra BPH (Beteende och personlighetsbeskrivning hund) för Malungs brukshundsklubb, och vi skulle starta först kl 09:00 så det kändes skönt att vara på plats redan dagen innan då det är en bit att åka för oss. Resan upp gick bra, och campingen var ren, fräsch och inte så mycket folk. Riktigt mysigt hade vi när vi satt och åt middag i husvagnen, och regnet smattrade på husvagnstaket. 

Som sagt Lazze var först ut på BPH, tror det var 7 hundar som skulle bedömas denna dag. Första momentet var: Främmande person och inga konstigheter där utan en väldigt glad och trygg hund, även andra som var föremålsled var bra då han var energisk och lekfull. Sen kom matintresse och det var inte jätteviktigt tyckte han, utan tog de första två utmaningarna men sen när maten var fast i en burk for han iväg till husse som gick med och tyckte att han skulle öppna burken åt honom😀. Moment 4 var överanskning men en gubbe som for upp och for han iväg och ville gå tätt bakom mig, gick fram till gubben först när jag gick fram till, likaså med moment 5 som var skrammel. Han var inte så nyfiken på dessa moment utan ville helst bara gå med matte (sötnöten).  Moment 6 var närmande på person och där var han trygg och glad, och hälsade glatt på personen. Moment 7 var underlag och där tyckte han först det var lite läskigt men fann sig ganska fort med att det var konstigt underlag och gick sedan självständigt över med löst koppel. Moment 8 skott där var han trygg (kändes skönt!). Bedömning över alla moment var att han var en energisk hund men en bra positiv attityd han var inte ljudlig i något moment och inte heller arg.

Riktigt roligt att se hur Lazze reagerade i olika moment, och hur han löser det. Blev väldigt mattig när det blev jobbigt, och sökte stöd i mig. Sedan när han kändes sig trygg blev han mer självständig och han är väldigt social och glad. 

Efter att vi hade utfört BPH så fick vi köpa en rosett om vi ville, och såklart måste Lazze få en rosett efter ha gjort denna bedömning❤.

Efter bedömningen åkte vi tillbaka till campingen för att fika lite och packa ihop för att åka hem till Sundborn igen. Nu har vi lite koll på hur husvagnen fungerar och vad vi kanske behöver komplettera med innan nästa helgs utflykt till Orsa Grönklitts camping. Då ska jag och Janne vara funktionärer för unghundsderbyt som SSRK Dalarna anordnar. 

Idag har jag och Lazze även varit och haft kursavslutning för Work in team och den jaktlydnadskurs 1.0 som vi har gott. Tycker att vi har jobbat på bra och Lazze och lärt sig massor i följsamhet, störningar samt lite grunder i apportering. Blir nog så att vi går fortsättningen till hösten.

Idag har Janne även lagt viltspår till Zune och Lazze som de ska få gå i morgon och jag och Bozze ska träna för Matilda i morgon, så det blev verkligen en hundhelg (igen).

Idag hann vi faktiskt till Borlänge en sväng för att införskaffa oss en ny diskmaskin när vår gamla gav upp för ett tag sedan, känner att jag är väldigt trött på att handdiska😋. Ska få hämta den om drygt en vecka då det var en beställningsvara, så tyvärr får jag och Janne diska några dagar till.

Det var allt för denna gång skriver mer en annan dag, kram på er alla!!

 

28. maj, 2019

Igår var det dags för årets första utmaning och det blev Blodomloppet 10 km, har faktiskt tränat på bra med löpning så jag kände att 10 km är helt ok att springa. Målet var att inte springa sämre än 1:05 tim, med tanke på att det är så mycket folk i spåret och jag stressar på när det är mycket runt omkring mig. Erik var även med på blodomloppet och han gick/sprang 5 km, så jäkla duktigt tycker jag!!🙂

Vädret för löpningen var regn och rusk men det är bättre tycker jag än sol och värme så inget att klaga på där. Mycket folk var det, så jag fick snirkla mig runt i spåret för att hålla min fart för dagen. Tyckte det gick bra med ork och hade egentligen ingen koll på hur fort det gick förrens jag kom i mål, och vad lycklig jag blev 58:48 min på milen 😀. Så jäkla stolt över mig själv för en gång skull, klart personbästa och en bra känsla. Äntligen fick jag lite resultat på all träning som jag lagt ner i löpningen, och fick även en pushning att vilja fortsätta och sätta upp nya mål.

Blir ett kort inlägg idag men ville få ner detta i min lilla dagbok, för det var en bra dag i går.

Tack även Janne som hejjade på när jag kom in i mål och hade fixat god sallad som vi sedan åt hemma hos Erik❤.

Kram alla!!